Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sklenené tvárnice, ktoré premenia fasádu domu na solárnu elektráreň

Sklenené tvárnice, ktoré premenia fasádu domu na solárnu elektráreň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budovy majú veľkú plochu, na ktorú dopadá slnečné žiarenie, no nie sú to len strechy pokryté solárnymi panelmi. Vďaka výskumu na univerzite v britskom meste Exeter možno už čoskoro budeme mať príležitosť nahradiť nepriehľadné vonkajšie steny budov novými solárnymi sklenenými tvárnicami.

Solárne sklenené tvárnice dostali názov Solar Squared a ide o známe priehľadné bloky, ktoré však obsahujú optické prvky pre zintenzívnenie dopadajúceho slnečného svetla na jednotlivé solárne články. Všetky bunky v každom bloku sklenej tvárnice sú navzájom prepojené, rovnako ako môžu byť prepojené všetky sklenené tvárnice navzájom. Celá táto sieť privádza obnoviteľnú energiu priamo do elektrickej siete v budove alebo ju uskladňuje v batérii.

Výskumníci z univerzity v britskom meste Ecxter vyvinuli solárne sklenené tvárnice Solar Squared.

Hoci cez sklenené tvárnice prechádza veľa slnečného svetla, ktoré osvetľuje interiér budovy, nie vždy je to vhodné riešenie z hľadiska architektúry a môže dochádzať aj k prehrievaniu interiéru. Aj preto môže byť vnútorný povrch solárnych sklenených tvárnic doplnený o tónovanie, ktoré zabráni väčším teplotám, pričom vedľajším efektom by mali byť lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, ako majú tradičné sklenené tvárnice.

Táto technológia sa vyvíja v dielni spoločnosti Build Solar, ktorú založila univerzita v Exeteri. V súčasnosti prebieha hľadanie partnerov, ktorí by pomohli s realizáciou komerčného testovania tejto zaujímavej technológie. Cieľom je získať hotový výrobok už v priebehu budúceho roka. Momentálne však nie sú známe informácie o účinnosti týchto solárnych sklenených tvárnic, ani o ich cene.

Solárne sklenené tvárnice Solar Squared obsahujú optické prvky pre zintenzívnenie dopadajúceho slnečného svetla na jednotlivé solárne články.