Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Revolučný robotický šatník, ktorý perie, suší a dokonca aj poskladá vašu bielizeň

Revolučný robotický šatník, ktorý perie, suší a dokonca aj poskladá vašu bielizeň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila v rámci konceptu inteligentnej domácnosti budúcnosti Future Lifestyle aj inovatívny zabudovaný šatník, v ktorom sa okrem uloženého oblečenia, ukrýva šikovne vložená práčka a sušička, no najmä pokročilý robotický systém, ktorý vypranú bielizeň dokáže rozpoznať a podľa toho ju automaticky zloží a uskladní na poličke v šatníku.

Systém s názvom Laundroid je výsledkom spolupráce spoločností Panasonic, Tech Company Seven Dreamers a Daiwa House, ktorým sa tak podarilo vytvoriť prototyp prvého plne automatického pracieho a ukladacieho robota na svete. Laundroid môže vloženú bielizeň oprať, usušiť a po vložení do priestoru na to určeného, aj zložiť do úhľadného tvaru.

Spoločnosť Panasonic predstavila koncept robitického systému Laundroid, ktorý automaticky operie, usuší a poskladá bielizeň

Stačí ju už len vybrať a umiestniť rovno do šatníka, ktorého môže byť robot Laundroid súčasťou. Samozrejme môže fungovať aj ako samostatný kus spotrebiča, uloženého napríklad v práčovni. Vypratú bielizeň nemusí používateľ vôbec triediť, robotický systém si vďaka skenerom dokáže sám zanalyzovať o aký kus oblečenia sa jedná a podľa toho zvolí spôsob zloženia, ktoré následne automaticky vykoná.

Opranú bielizeň stačí umiestniť do špeciálnej police a robot Laundroid sa o jej poskladanie sám postará

Podľa vyjadrenia spoločnosti Panasonic bude robot Laundroid znamenať revolúciu pre životy ľudí v budúcnosti, pretože im zjednoduší prácu v domácnosti a ušetrí im čas, ktorý môžu tráviť s rodinou alebo sa môžu sústrediť na viac zábavné aktivity.

Dômyselný systém skenerov oskenuje vloženú bielizeň a robot Laundroid analyzuje o aký druh sa presne jedná

Robotický systém Laundroid momentálne dokáže zložiť trička, košele, šortky, nohavice a uteráky. Vývojári usilovne pracujú na analytickom softvéri tak, aby dokázal rozoznať aj ponožky a iné kusy bielizne.

Po identifikácii bielizne spustí robot Laundroid automatizované skladanie

Samotná analýza a skladanie oblečenia však vôbec nie je rýchly proces, a preto sa Panasonic snaží nájsť spôsob, aby celý proces od prania, cez sušenie až po poskladanie netrval viac ako sedem hodín. Používatelia by si tak robota pustili pred spaním a ráno by si mohli nájsť pripravenú čistú, voňavú a poskladanú bielizeň.

Koncept automatického robotického skladača bielizne Laundroid by pritom mohol nabrať reálnejšie kontúry pre spotrebiteľov v domácnostiach v najbližších rokoch.

Vývojárov čaká ešte veľa práce, no už teraz vyzerá koncpet automatizovaného robota Laundroid veľmi sľubne