Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart domácnosť budúcnosti s neviditeľne zakomponovanými spotrebičmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonský výrobca Panasonic predstavil svoju víziu budúcnosti inteligentných domácností Future Lifestyle, ktorá zahŕňa viacero spotrebičov, ktoré na prvý pohľad nie sú okom viditeľné, pretože sú elegantne zakomponované priamo do nábytku. Koncept obsahuje napríklad nábytok v obývačke s priehľadným sklom, ktoré sa zmení na televízor, alebo domáci vinný kabinet s priehľadným displejom či kuchynskú linku s neviditeľnou varnou doskou.

Predstavte si stenu v obývačke s presklenými vitrínami, v ktorých máte uložené rôzne predmety, či už knihy, sošky, vázy, poháre, alebo spomienkové predmety. Sklenený panel sa dá posúvať, tak aby umožnil prístup k týmto veciam. No niečo také má každý druhý nábytok do obývačky.

Panasonic však nepoužil bežné sklo, ale priehľadný OLED panel, ktorý sa v okamihu môže premeniť na štýlový televízor. Už nebude zbytočne zavadzať čierny kus elektroniky na polici, ale stane sa policou samotnou s tým, že keď sa nepoužíva, plní užitočnú funkciu.

Panasonic predstavil svoju víziu inteligentných spotrebičov budúcnosti, ktoré môžu byť neviditeľne zakomponované do nábytku, ako napríklad OLED televízor vo forme presklenej vitríny

Pre milovníkov dobrého vínka si Panasonic pripravil vínny kabinet s prehľadným displejom, ktorý zobrazuje teplotu a vlhkosť pre jednotlivé police s uloženými fľašami. Stačí však dotykom prsta zacieliť na displeji na konkrétnu fľašu a zobrazia sa informácie o nápoji, jeho zloženie, odkiaľ pochádza.

Vínny kabinet s priehľadným displejom môže zobraiť množstvo užitočných informácií o uskladnených nápojoch

Dokonca si používateľ môže nechať poradiť, aké jedlo je k vybranému nápoju najvhodnejšie. To si môže objednať, no nie je nič lepšie, ako si ho vlastnoručne pripraviť. Aj v tomto smere dokáže inteligentný vínny kabinet poradiť, a zobrazí vám patričný recept. S bezdrôtovým prepojením vínneho kabinetu s chladničkou priamo zistíte, či máte potrebné ingrediencie doma.

Vínny kabinet s priehľadným displejom vyberie jedlo k nápoju a zobrazí aj recept na jeho prípravu

To nás presúva priamo do kuchyne, kde sa už môže napríklad automaticky rozohrievať rúra na teplotu potrebnú pre prípravu daného jedla. Samotná kuchynská linka predstavuje pracovnú dosku bez viditeľného variča. To preto, že indukčná varná doska je priamo zakomponovaná do kuchynskej linky a dokáže automaticky rozoznať kde sa nachádza položený hrniec a na tom mieste môže spustiť zohrievanie pri správnej teplote.

Varná doska nenápadne zakomponovaná do kychynskej dosky presne vie, kde sa nachádza hrniec a na tom mieste ho môže začať zohrievať

Súčasťou kuchyne môže byť aj ďalší priehľadný displej za komponovaný vkusne do priestoru, ktorý sa po aktivácii premení na obrazovú plochu, na ktorej si môže kuchár alebo kuchárka premietať videá k receptom.

Ďalšou lahôdkou z dielne Panasonicu je jedálenský stôl, ktorý vyzerá ako bežný stôl, no môže sa na ňom aj variť, respektíve udržiavať jedlo v požadovanej teplote počas konverzácie s rodinnými príslušníkmi a priateľmi.

Keďže ide zo strany výrobcu o veľmi zaujímavý koncept, na tieto inteligentné spotrebiče si ešte najakú tú dobu budeme musieť počkať.

Panasonic predstavil aj jedálenský stôl, ktorého povrch môže slúžiť k ohrievaniu jedla počas konverzácie