Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci pracujú na lepšom podaní obľúbených autoportrétov

Vedci pracujú na lepšom podaní obľúbených autoportrétov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia denne fotia milióny autoportrétov, alebo takzvaných selfie fotografií a aj keď existuje veľa nástrojov, ktoré fotkám pridajú filtre, konečné výsledky sú zriedkakedy rovnaké ako realita, pretože blízkosť fotoaparátu spôsobuje skreslenie. Vedci z univerzity Princeton však navrhli nástroj, ktorý upravuje selfie tak, že vyvolávajú dojem, že boli fotené z väčšej diaľky, či dokonca z trocha iného uhla.

Selfie fotografie sú fenoménom dnešnej doby, ale získané zábery bežne skresľujú osobu napríklad tak, že nos vyzerá byť príliš veľký, alebo brada príliš úzka. Vedci z univerzity Princeton sa rozhodli vyvinúť nástroj, ktorý je určený pre zjemnenie tváre osoby a vytvára ilúziu, že selfie fotografia bola nasnímaná o niečo ďalej ako v skutočnosti. Tiež môže byť použitý tak, aby sa mierne menila póza objektu, takže sa zdá, že fotoaparát bol umiestnený nižšie, vyššie alebo do strany.

Vedci z univerzity Princeton vyvinuli nástroj pre úpravu selfie fotografií

Tím začal najprv modelom pre vytvorenie digitálnych 3D hláv s využitím údajov z FaceWarehouse, z databázy 150tich ľudí, z ktorých sa každý odfotil v 20tich rôznych pózach. FaceWarehouse vytvorila skupina výskumníkov z čínskej univerzity Zhejiang. Databáza bola skombinovaná s programom vyvinutým univerzitou Carnegie Mellon, ktorý je schopný identifikovať asi šesť desiatok kľúčových referenčných bodov v rôznych oblastiach tváre.

Nástroj tímu univerzity Princeton nastavuje 3D model hlavy tak, aby sa opticky zhodoval s úrovňou referenčných hodnôt zaistených v selfie, s umiestnením očí zodpovedajúceho 3D modelu k selfie. Výsledkom je to, že nos je v správnej veľkosti a na správnom mieste a podobne.

Digitálny nástroj z univerzity Princeton dokáže upraviť selfie fotografiu tak, aby menej skresľovala črty ľudskej tváre

Od tohto bodu je nástroj možné použiť na aktualizáciu súradníc referenčných bodov tak, aby zodpovedali úpravám vykonaných v 3D modeli. Upravuje sa aj umiestnenie bodu fotoaparátu alebo nastavenie uhlu. Celý proces trvá pritom len pár sekúnd a výsledky, hoci sa zdajú byť na prvý pohľad nepatrné, sú celkom prekvapujúce.

Vedci plánujú aj naďalej zlepšovať nástroje s cieľom úpravy vlasov, ktoré vďaka svojej rozmanitej textúre a farbe môžu vyzerať na selfie skreslene, keď je snímka upravená. V budúcnosti by sa táto technológia dala možno využiť aj pre editáciu selfie videí.