Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Amazon patentuje slúchadlá, ktoré potlačia hluk no rozpoznajú hlasy

Amazon patentuje slúchadlá, ktoré potlačia hluk no rozpoznajú hlasy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí často dochádzajú a chcú oddeliť ruchy okolitého sveta pri počúvaní hudby cez slúchadlá, by sa mohli zajímať o slúchadlá s potláčaním okolitého hluku, ktoré však túto funkciu dokážu zrušiť pri niektorých zvukoch, ak napríklad keď niekto volá meno nositeľa. Toto predstavuje nový patent slúchadiel od spoločnosti Amazon, ktoré dokážu rozpoznať kľúčové slová a dočasne vypnú potláčanie hluku.

Na rozdiel od pasívneho potláčania okolitého hluku vytvárajú zariadenia s funkciou aktívneho potláčania pomyselnú oázu pokoja tak, že zbierajú zvuky vonkajšieho sveta a vytvoria negatívnu zvukovú vlnu prichádzajúceho zvuku, ktorá sa potom zmieša s akýmkoľvek počúvaným obsahom.

No tieto zariadenia nerozlišujú medzi jednotlivými zvukmi, takže slúchadlá negujú všetok nechcený ruch aj spolu s dôležitými vecami, ako je to, keď niekto osloví počúvajúceho. Zabrániť trápnym momentom by však mohol nové slúchadlá, na ktoré si podala patent spoločnosť Amazon.

Spoločnosť Amazon si patentovala technológiu slúchadiel, ktoré potláčajú okolitý hluk, no dokážu rozpoznať hlasy

Slúchadlá umožňujú používateľom vyčleniť určité slovo alebo frázu a keď zachytia tieto kľúčové slová, vypne sa funkcia potláčania okolitých ruchov, alebo sa generuje daný zvuk priamo v slúchadlách. Používatelia môžu úplne vypnúť funkciu potlačenia pomocou hlasového príkazu alebo stlačením tlačidla.

Zariadenie je vyrobené tak, aby dokázalo identifikovať falošné zvuky a to tak, že ak používateľ vždy aktivuje funkciu potlačenia ruchov späť po jej deaktivovaní, systém sa naučí byť menej citlivý. Dokonca môže byť nastavený len na rozpoznávanie zvolenej frázy, ktorá je hovorená konkrétnou osobou.

Samozrejme podanie patentu nemusí nutne znamenať, že sa takýto model slúchadiel objaví na pultoch obchodov v dohľadnej dobe, je to zatiaľ demonštrácia technológie, ktorú treba ešte doladiť, kým bude v budúcnosti dostupná pre masy.