Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podľa vedcov by sa pridaním trocha peny stal hokej bezpečnejším

Podľa vedcov by sa pridaním trocha peny stal hokej bezpečnejším
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z najčastejších príčin otrasov v hokeji nie je náraz hlavy hráča na ľad, ale je to rameno jedného hráča narážajúce na hlavu druhého hráča. Podľa výskumu, ktorý sa vykonáva na pôde univerzity Simona Frasera (SFU) vo Vancouveri by sa závažnosť týchto vplyvov mohla značne znížiť jednoduchým pridaním vrstvy peny.

Kým ramenné vypchávky sú už dávno súčasťou hokejového výstroja, ktoré sú navrhnuté tak, aby chránili osobu, ktorá ich nosí, no nie však osobu, ktorá s nimi príde do kontaktu. Hoci z vnútornej strany majú ramenné vypchávky penu, sú z vonkajšej strany pokryté tvrdým obalom z plastu.

To si dobre uvedomili aj výskumníci zo SFU, ktorí oslovili 15 univerzitných hráčov hokeja. Tí sa stali súčasťou testov spolu s hlavou manekýna s prilbou, ktorý bol vybavený akcelerometrami a gyroskopmi pre meranie a analýzu nárazov. Hráči potom dostali bežné ramenné vypchávky a výskumníci sledovali nárazy hlavy manekýna na ramená hráčov. V druhom kole boli ramenné vypchávky obalené 2 centimetrovou vrstvou z polyuretánovej peny aj z vonkajšej tvrdej strany.

Výskumníci zo SFU testovali nárazy hlavy manekýna na ramennú vypchávku pokrytú z vonkajšej strany polyuretánovou penou (Foto: SFU)

Po porovnaní meraní sa zistilo, že pri použití peny došlo k zníženiu o 25 percent najvyššieho bodu lineárnej akcelerácie hlavy a tiež ku zníženiu o 12 v rotačnej rýchlosti hlavy manekýna. Podľa výskumníkov by takéto jednoduché riešenie mohlo výrazne prispieť k zníženiu zranení a otrasov hlavy hráčov hokeja. Čas ukáže, či sa niečo také presadí aj v praxi v tomto kontaktom športe.