Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľná technológia na základe vášho potenia zistí stratu látok

Nositeľná technológia na základe vášho potenia zistí stratu látok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas intenzívneho tréningu môže byť náročné rozpoznať, kedy je potrebné sa napiť viacej vody a doplniť organizmu ďalšiu výživu. Tím vedcov z univerzity Northwestern však vytvoril kožné náplasti, ktoré by vám vedeli poradiť. Na rozdiel od podobných zariadení dokážu náplasti analyzovať pot na koži v reálnom čase.

Lepiaca náplasť vo veľkosti mince je určená na jednorazové použitie počas niekoľkých hodín a môže sa umiestniť na kožu predlaktia alebo chrbta. Počas fyzickej aktivity nositeľa si jeho pot nájde cestu cez mikrofluidné kanály v zariadení a skončí v štyroch oddelených kruhových nádržiach. Každý z týchto oddielov obsahuje reakčné činidlo, ktoré reaguje so špecifickým biomarkerom v pote nositeľa. Môže to byť glukóza, chlorid, laktát a pH.

Vedci vyvinuli kožnú náplasť, ktorá v reálnom čase dokáže z ľudského potu zistiť úbytok tekutín a látok

Reakcia spôsobí to, že vonkajšia strana nádržky zmení svoju farbu. Využitím smartfónu so špecializovanou aplikáciou potom používateľ analyzuje tieto zmeny farieb na určenie úrovne zodpovedajúcich biomarkerov. Hlasový asistent prečíta a na displeji zobrazí dáta, ktoré zahŕňajú aj rýchlosť potenia a celkovú stratu potu. Náplasť pritom sama o sebe nepotrebuje žiaden zdroj energie.

Náplasť komunikuje so špeciálnou aplikáciou v smartfóne

V súčasnej podobe toto cenovo nenáročné zariadenie navyše dokáže merať koncentráciu biomarkeru spojeného s cystickou fibrózou. Vedci dúfajú, že časom by zariadenie mohlo byť vybavené senzormi, ktoré detegujú aj ďalšie choroby. Takto by si náplasť v budúcnosti mohla nájsť uplatnenie nielen v športe, ale aj v zdravotníctve.

Kožná náplasť pritom nepotrebuje žiaden zdroj energie