Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rukavice, ktoré umožnia profesionálnym plavcom doslova počuť tlak vody

Rukavice, ktoré umožnia profesionálnym plavcom doslova počuť tlak vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plávanie je olympijským športom už 120 rokov a dnes sa súťažiaci snažia prísť s čo najlepšou technikou, ktorá im pomôže ostatných poraziť a zabezpečí vytúženú medailu. Vedci z univerzity v Bielefelde v Nemecku vyvinuli novú technológiu, ktorá by mohla športovcom pomôcť zefektívniť tréning za použitia transformácie údajov o tlaku vody do zvuku. Plavec tak môže zdokonaliť svoju techniku v reálnom čase.

Myšlienkou nového systému je zvýšenie vnímania vody, ktorá obklopuje športovca. Plavci už teraz môžu prostredníctvom technológií vidieť, ako sa ich ruky alebo telo pohybuje vo vode a môžu cítiť to, ako voda kĺže nad nimi. Nový systém s názvom „Swimming Sonification“ však posúva tréning do ďalšej úrovne tak, že nahráva prietokový tlak vody a premieňa ho plavcovi na zvuk ako okamžitú spätnú väzbu.

Vedci z univerzity v Bielefelde v Nemecku vyvinuli technológiu, ktorá dokáže premeniť prietokový tlak na zvukovú informáciu pre tréning profesionálnych plavcov

Systém Swimming Sonification sa skladá z dvoch špecializovaných rukavíc, ktoré majú celý rad tenkých trubíc umiestnených medzi prstami. Ako sa plavec pohybuje, voda prechádza trubicami a rukavice merajú prietokový tlak vody. Tieto dáta sa potom posielajú do špeciálne navrhnutého softvéru, ktorý ich transformuje ako zvukovú informáciu, ktorú športovec počuje v reálnom čase cez slúchadlá.

Ako sa ruky pri plávaní pohybujú, systém zvyšuje alebo znižuje výšku prehrávaného zvuku v slúchadlách, čím sa indikuje prietokový tlak vody. Plavec získa okamžitú spätnú väzbu a môže nenápadne prispôsobiť svoju plaveckú techniku, vďaka čomu sa potom vo vode môže pohybovať efektívnejšie. Tréner tiež môže počúvať transformované zvuky cez reproduktory a môže teda v rovnakom čase športovcovi poradiť.

Technológia Swimming Sonification vo forme rukavíc poskytuje plavcom spätnú väzbu o prietoku vody pre zefektívnenie ich plaveckej techniky

Podľa vedcov sa ľudia učia oveľa rýchlejšie, ak je im poskytnutá okamžitá priama väzba, pretože si môžu ihneď vyskúšať zmenu. Tím testoval svoju technológiu v praktickom workshope už v septembri 2015. Profesionálni plavci si vyskúšali technológiu na vlastnej koži a podali pozitívne ohlasy, že naozaj prispieva k zlepšení ich plaveckej techniky. Systém bol tiež testovaný počas dvoch mesiacov dvomi plaveckými tímami v Holandsku, pričom jeden z nich, PSV Eidhoven, súťaží v prvej lige krajiny.

Vedci plánujú pokračovať v prácach na technológii, pretože v súčasnej dobe si tlakové snímače vyžadujú, aby bol plavec fyzicky prepojený s okrajom bazéna. Tím dúfa, že sa im v budúcnosti podarí technológiu zefektívniť tak, aby mohla byť súčasťou nositeľného zariadenia, ktoré sa dá používať samostatne.