Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okno s magnetickou kvapalinou sa zatmieva a vie aj vyhrievať izbu

Okno s magnetickou kvapalinou sa zatmieva a vie aj vyhrievať izbu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári sa už nejaký ten čas zaoberajú inteligentnými okennými sklami, ktoré by nahradili tie v našich súčasných oknách. Namiesto žalúzií sa takého sklá dokážu tónovať až do úplne nepriehľadných. Tím nemeckých vývojárov však predviedol nový typ okenného skla, ktoré používa čiastočky železa v kvapaline pre blokovanie slnečného žiarenia na rôznych úrovniach a odoberanie tepelnej energie zo slnka.

Väčšina inteligentných systémov okien je elektrochemických, čo znamená, že odtieň alebo nepriehľadnosť skla je zabezpečená reakciou na elektrické signály prechádzajúce cez drôtiky vložené do skla. Nový systém okenného skla nazývaný ako Large-Area Fluidic Window (LaWin), ktorý vyvinuli vedci z univerzity Friedrich-Schiller v meste Jena, má však úplne iný prístup.

Pre vytvorenie fluidného okna sú magnetické nanočastice železa súčasťou kvapaliny, ktorá sa nachádza vo vnútri zvislých kanálikov v samotnom skle. Tieto častice zatienia sklo do rôznych stupňov a podľa potreby dokážu aj odoberať teplo zo slnečných lúčov. Ak používateľ chce, aby bolo okno LaWin transparentné, stačí aby aktivoval spustenie magnetov, ktoré tieto častice železa vytiahnu z kvapaliny.

Prototyp okenného skla Large-Area Fluidic Window (LaWin), ktoré kontroluje úroveň zatmievania a odoberá teplo zo slnečných lúčov prostredníctvom magnetických nanočastíc železa ponorených v kvapaline.

Z hľadiska schopnosti odoberanie tepelnej energie zo slnka výskumníci tvrdia, že okenný systém je rovnako účinný ako solárne tepelné zariadenia. Tím tvrdí, že okno nepotrebuje elektrické pripojenie, pretože prepínanie systému zachytávania častíc železa sa deje v oddelenej nádrži. Systém by však mohol byť náročný na výrobu, pretože v skle sa musia vytvoriť špeciálne kanáliky, no podľa vývojárov by takého sklo malo fungovať tak dlho, ako je budova schopná prevádzky.

Cieľom je znížiť náklady na energiu, najmä pokiaľ ide o chladenie a vykurovanie budov, čo môže ušetriť veľké percento v celkovej spotrebe energie. Projekt okenného skla LaWin už bol financovaný vo výške niekoľkých miliónov EUR a jeho komerčné nasadenie je naplánované niekedy ku koncu tohto roka.