Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota zostrojila robota, ktorý verne kopíruje pohyby operátora

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Toyota odhalila asistenčného testovacieho robota T-HR3, ktorý prostredníctvom ľudského operátora umiestneného vo vzdialenom manévrovacom systéme dokáže v reálnom čase vykonávať presnú kópiu pohybov operátora.

Robot T-HR3, s podobou pripomínajúcou známeho Lego panáčika, bol postavený ako skúšobná platforma pre skúmanie „priateľských a užitočných robotov“, ktorí by v budúcnosti mohli pracovať popri ľuďoch, pomáhať v domácnostiach, na staveniskách, v zdravotníctve alebo v nebezpečných zónach po katastrofách či dokonca vo vesmíre. Spoločnosť Toyota tiež testuje systém ovládania, ktorý umožňuje operátorovi na diaľku ovládať humanoidného robota prostredníctvom VR headsetu a manévrovacej plošiny.

Spoločnosť Toyota predstavila humanoidného robota T-HR3, ktorý v reálnom čase na diaľku kopíruje pohyby operátora z ovládacej plošiny.

Operátor riadi pohyby zo systému nazvaného ako Master Maneuvering System, ktorého rozmery sú 850 x 1 500 x 1 450 milimetrov a váži až 170 kilogramov. Systém pomocou 16 senzorov mapuje pohyby rúk, ramien a nôh operátora a posiela pokyny pre pohyb v reálnom čase do príslušných servomotorov a snímačov krútiaceho momentu v robotovi. Náhlavná súprava pre virtuálnu realitu (v tomto prípade model HTC Vive) umožňuje operátorovi vidieť svet z pohľadu robota T-HR3.

Spätná väzba monitorujúca úroveň sily dokáže presne nastaviť správne množstvo tlaku, ktoré robot môže použiť vo svojich 10 prstoch, čím sa zaručí bezpečná prevádzka a prenášanie aj krehkých predmetov či ľudí.

Na plošine modulu Master Maneuvering System môže operátor na obmedzenom priestore kráčať, čiže robot sa dokáže pohybovať dopredu alebo do bokov, tak ako vyžaduje situácia. Ak operátor zdvihne rameno, robot presne napodobní jeho pohyb a jeho robotická ruka je prispôsobená pre uchopovanie rôznych predmetov. Spätná väzba monitorujúca úroveň sily dokáže presne nastaviť správne množstvo tlaku, ktoré robot môže použiť vo svojich 10 prstoch, čím sa zaručí bezpečná prevádzka a prenášanie aj krehkých predmetov či ľudí. Systém robota dokáže udržiavať jeho rovnováhu v prípade akejkoľvek kolízie.

Samotný robot T-HR3 meria na výšku 1 540 milimetrov a váži 75 kilogramov. Jeho 29 častí tela je schopných sa pohybovať cez viacero osí, ktoré mu umožnia vykonávať aj veľmi zložité pohyby. Spoločnosť Toyota bude svojho robota T-HR3 prezentovať na Medzinárodnej výstave robotov v Tokiu, ktorá sa uskutoční 29. novembra.

Robot T-HR3 meria na výšku 1 540 milimetrov a váži 75 kilogramov. Jeho 29 častí tela je schopných sa pohybovať cez viacero osí, ktoré mu umožnia vykonávať aj veľmi zložité pohyby.