Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svadobnú tortu pre kráľovnú vzkriesia pomocou 3D skenovacej techniky

Svadobnú tortu pre kráľovnú vzkriesia pomocou 3D skenovacej techniky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Historická replika svadobnej torty pre britskú kráľovnú Elizabeth II a princa Philipa z roku 1947 bola v roku 2015 takmer úplne zdemolovaná vandalmi. No teraz bude jej predchádzajúca sláva opäť privedená k životu a to vďaka technológii 3D skenovania. S jej pomocou sa totiž podarilo vytvoriť presnú kópiu tejto repliky z cukru.

Pôvodnú tortu vyrobila cukrárska firma Peek Frean v čase svadby. Torta bola vysoká 1,8 metra, vážila 272 kilogramov a mala šesť na sebe poukladaných vrstiev. Firma tiež z cukru vytvorila repliku torty v plnej veľkosti, ktorú vystavovala vo svojich výrobných priestoroch v Londýne, až do ich zavretia v roku 1989. Replika sa potom stala súčasťou stálej expozície v Londýnskom múzeu. Keď sa múzeum presunulo na nové miesto, zostala krehká replika dočasne uložená v starej budove. Ešte pred jej bezpečným presunom ju tak v roku 2015 poškodili vandali.

Tím z univerzity Warwick pracuje na obnovení repliky svadobnej torty pre britskú kráľovnú Elizabeth IIz roku 1947

Tím z univerzity Warwick, pod vedením profesora Marka Williamsa, v spolupráci s British Sugarcraft Guild v súčasnosti pracuje na 3D skenovaní toho, čo zostalo z repliky svadobnej torty. Technológia skenovania s presnosťou 0,1 milimetra je použitá na vytvorenie počítačového modelu torty. V 3D prostredí sa tak môžu doplniť chýbajúce časti torty. Z počítačového modelu sa potom vytvoria formy, z ktorých sa následne vyrobí opravená replika torty z cukru.

Pre vytvorenie novej repliky svadobnej torty bol využitý 3D skener s presnosťou 0,1 milimetra

Pracovníci mohli pri tomto projekte uplatniť moderné technológie, ktoré im pomáhali s obnovením ikonickej torty do jej bývalej slávy, a to najmä v tomto roku, kedy britská kráľovná oslavuje zlaté výročie. Po dokončení prác bude replika repliky svadobnej torty z roku 1947 vystavená v múzeu Peek Frean.