Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia SelfPaint automatizuje nástreky farby na jednotlivé objekty

Technológia SelfPaint automatizuje nástreky farby na jednotlivé objekty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V montážnych linkách sa naprogramované roboty využívajú pre striekanie farby na mnohé identické objekty, no ak sa jedná o menšie množstvo alebo jednotlivé položky, maľovanie sa musí vykonať ručne.

Nemeckí a švédski vedci z Inštitútu Fraunhofer však vyvíjajú systém s názvom SelfPaint, ktorý umožní robotom rozpoznať a nastriekať jednotlivé objekty farbou. Podľa predbežných odhadov by táto technológia mohla znížiť spotrebu farieb o 20 percent, spotrebu energie o 15 percent a čas výroby o 5 percent.

Celý proces technológie SelfPaint sa pritom skladá z piatich krokov. Najskôr je potrebné vykonať 3D sken danej položky, ktorý sa využíva v počítačovej simulácii procesu lakovania. Softvér simuluje dráhu nástreku farby a následne určí optimálny objem farby a vzduchu, ktorý je potrebný na dosiahnutie požadovanej hrúbky náteru.

Vedci z Inštitútu Fraunhofer vyvíjajú systém SelfPaint, ktorý umožní robotom rozpoznať a nastriekať farbou jednotlivé objekty.

V ďalšom kroku sa mapuje cesta, ktorú musí robot vykonať pri maľovaní. Potom sa uskutoční samotný proces striekania farby, po ktorom nasleduje kontrola, aby sa vedelo, či je náter dostatočne hrubý. Pri kontrole kvality sa využíva takzvaná terahertzová technológia, čiže lúč svetla s vlnovou dĺžkou, ktorá sa nachádza medzi mikrovlnnou a infračervenou vlnovou dĺžkou. Vďaka tomu sú vedci schopní merať mokré farby bez toho, aby došlo k dotyku.

Jednotlivé komponenty systému SelfPaint už boli vyvinuté a teraz sa vedci sústredia na to, aby sa skombinovali do jedného súdržného procesu. Tím pritom dúfa, že sa im do konca roka 2018 podarí uviesť do prevádzky funkčný prototyp.