Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot, ktorý sa dokáže naučiť ovládať neznáme zariadenie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budúcnosť, kedy domáce roboty budú schopné za nás vykonávať rôzne činnosti, akými je napríklad obsluha domácich spotrebičov, možno nie je až tak vzdialená. Strojárske a priemyselné roboty sa učia vykonávať zadané úlohy buď priamo softvérovým naprogramovaním, alebo nahrávaním jednotlivých krokov úloh prostredníctvom klávesnice, joysticku alebo inými manuálnymi ovládačmi.

Tím vedcov z univerzity Cornell zostrojil robota, ktorý pripraví chutnú kávu Latte aj na kávovare, s ktorým predtým ešte neprišiel do styku. Robot dokáže vyvodiť ako používať neznáme zariadenie pomocou viacerých funkcií.

Základom je, že robot má prístup do online databázy popísaných mechanických pohybov, vykonávaných inými robotmi, z ktorej si ich preberá. Súčasťou tejto databázy je aj projekt, do ktorého môžu jeho členovia z radov verejnosti poskytnúť ďalšie návrhy, ako by sa robot mohol pohybovať.

Univerzita Cornell, robot, robotika, pohyb, databáza, technológia

Robot sa učí pracovať so zariadením tak, ako keď sa človek učí používať nové zariadenie. Už má predchádzajúce znalosti ako používať rôzne tlačidlá, páky a podobne a tieto znalosti mu pomáhajú sa rýchlo naučiť ovládať zariadenie na podobnom princípe. Robot má naprogramovaný dômyselný učiaci sa algoritmus, ktorý mu umožňuje používať predchádzajúce skúsenosti a kombinovať ich s písomnými informácia stiahnutými z databázy mechanických pohybov.

Robot sa svoje pohyby učil z viacerých druhov kávovarov a vďaka tomu bol nakoniec schopný pripraviť kávu aj na pre neho dosiaľ nepoznanom type kávovaru. Okrem ovládania kávovaru dokáže ovládať ďalších 116 zariadení a pohybov, od splachovania WC, cez umiestnenie poháru pod automat na sódu, až po otvorenie vodovodného kohútika. Tieto pohyby potom môže prispôsobiť pre iné zariadenia.

Univerzita Cornell, robot, robotika, pohyb, databáza, technológia

V priestore sa robot orientuje pomocou 3D kamery a laserového diaľkomera. Podľa vedeckého tímu má zatiaľ robot 60 percentnú úspešnosť pri práci s novými zariadeniami a v budúcnosti plánujú svoje dielo obohatiť o hmatovú technológiu a lepšiu vizuálnu kontrolu pre zabránenie nežiaducich nárazov do okolitých vecí.