Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

EXACTO: Projektil, ktorý neminie cieľ

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
14. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z vojenských oblastí nekompromisne napredujú a dôkazom toho je i projektil, ktorý by mal trafiť cieľ za každých okolností. Obsahuje totiž navádzací systém i viacero senzorov, ktoré dokážu projektil EXACTO navigovať v reálnom čase priamo do cieľa.

Vývojári z oblasti vojenskej techniky trochu pozmenili históriu klasických nábojov. Hoci už aj typ projektilu RIP spravil pomerne veľký rozruch, teraz je tu náboj, ktorý svoj cieľ neminie. Nazýva sa Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) a ide o .50-kalibrovú guľku, ktorá sama manévruje vzduchom tak, aby ostala presne spojená s cieľom – aby ho jednoducho nemohla minúť.

DARPA a jej EXACTO projektil

Za týmto projektom stojí americká vojenská agentúra DARPA, no zatiaľ presne nezverejnila technológie stojace za presnosťou projektilov. Jej vyjadrenie je (neprekvapivo) trochu sparťanské: „Technológia kombinuje manévrujúcu guľku a navádzací systém fungujúci v reálnom čase pre sledovanie a vedenie projektilu priamo k cieľu. Umožňuje guľke počas letu meniť dráhu podľa neočakávaných faktorov, ktoré ju môžu odviesť od kurzu. Technologický rozvoj vo Fáze II zahŕňa dizajn, integráciu a demonštráciu navádzania vo vzduchu, napájací zdroj, optický navádzací systém i senzory.“

Systém teda bude brať do úvahy faktory ako je sila vetra či prašnosť, čím poriadne zvýši presnosť sniperov a zníži šance na to, aby minuli cieľ.