Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívny a prenosný tekutý systém pre uchovanie solárnej energie

Efektívny a prenosný tekutý systém pre uchovanie solárnej energie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Solárna energia má potenciál sa stať jedným z najväčších zdrojov energie, no jej získavanie záleží od počasia a spolieha sa na jasnú oblohu počas dňa. S cieľom, aby bola získaná energia efektívnym zdrojom počas celých 24 hodín vyvíja tím vedcov z Technickej univerzity Chalmers v Gothenburgu kvapalné médium pre uchovanie energie, ktoré nielenže môže uvoľňovať získanú energiu zo Slnka podľa potrieb, ale systém je navyše aj prenosný.

Vedci pracujú na variantoch svojho kvapalného systému s názvom MOlecular Solar Thermal (MOST) už viac ako šesť rokov. Demonštráciu konceptu predviedli už v roku 2013 a od tej doby ich vývoj poriadne pokročil. Systém MOST sa líši od iných pokusov o uloženie solárnej energie, ako sú média vykurované soľou alebo reverzné exotermické reakcie tak, že ukladá energiu priamo do zväzkov organickej chemikálie.

Funguje to tak, že vedci vystavia uhľovodík s názvom norbornadiene na svetlo. To mení chemické väzby a zlúčeninu premení na takzvaný quadricyclane. Zmenou teploty vzniknutej chemickej zlúčeniny alebo jej vystavením pôsobeniu katalyzátora sa obráti účinok a uvoľní sa energia vo forme tepla. Tá sa potom prenáša vodným plášťom.

Systém MOST ukladá solárnu enrgiu do chemických zväzkov, vďaka čomu sa dá prepravovať a uvolniť vo forme tepla na požiadanie

Podľa tímu dokáže súčasný systém MOST previesť 1,1 percenta slnečného žiarenia priamo do chemických väzieb, čo je 100 krát účinnejšie, ako tomu bolo pri verzii systému z roku 2013, kedy sa podarilo previesť len 0,01 percenta. Okrem toho sa novú kvapalný úložný systém vyznačuje tým, že nahrádza vzácny kov ruténium prvkami na báze uhlíka, ktoré sú oveľa lacnejšie. Navyše zvládne systém 140 cyklov uloženia a uvoľnenia energie bez badateľnej degradácie.

Táto technológia umožní ukladanie solárnej energie v chemických väzbách a jej uvoľnenie vo forme tepla, keď je to potrebné. Podľa vedcov by kombinácia chemického ukladania solárnej energie so solárnymi panelmi s ohrevom vody mohla umožniť konverziu viac ako 80 percent dopadajúceho slnečného svetla. Systém tiež umožňuje nielen skladovanie ale aj prepravu energie pred jej uvoľnením vo forme tepla, kedykoľvek a kdekoľvek je to potrebné.