Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tlačené solárne články zmenia váš portrét na zdroj energie

Tlačené solárne články zmenia váš portrét na zdroj energie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z univerzity Aalto prišli s lacným riešením atramentom vytlačených solárnych článkov, ktoré tak môžu byť aplikované do textu alebo obrázkov. Unikátne solárne články môžu byť použité s nízko energetickými zariadeniami, pričom sa preukázalo, že ich výkon a životnosť je porovnateľná s existujúcimi solárnymi článkami na báze organického farbiva.

Článok je vytváraný prostredníctvom atramentovej tlače za pomoci koncentrovaného roztoku, ktorý vytvorí film farbiva oxidu titánu, ktorý pôsobí ako elektrolyt. Táto kombinácia bola pôvodne vyvinutá Švajčiarskym federálnym inštitútom v Lausanne a tím vedcov z univerzitu Aalto ju použil ako podklad k vytvoreniu svojich solárnych článkov.

Úpravou postupu sa vyrobili solárne články, ktorých podklad vychádzal z obrazového súboru s temnými a transparentnými plochami, vhodne prispôsobenými pre dosiahnutie priehľadnosti a efektivity. Výsledkom sa stal farebný a vzorovaný solárny článok, ktorý nielen že dokáže vyrábať elektrinu, ale je aj príjemný na pohľad a môže odovzdávať informácie vo forme textu, obrázku alebo digitálneho kódu.

Vedci vyvinulu spôsob tlačenia solárnych článkov prostredníctvom atrmentovej tlačiarne za použitia roztoku farbiva oxidu titánu

Najväčšou výzvou bolo pritom nájsť vhodné rozpúšťadlo pre farbivo a vedci museli dosiahnuť správne nastavenie parametrov, ktoré zabezpečili presnú a jednotnú kvalitu atramentovej tlače pri výrobnom postupe.

Testovaním vytlačených solárnych článkov sa preukázalo, že ich energetická účinnosť 6,4 percenta neklesala ani po 1000 hodinách zrýchleného starnutia v rámci simulovaného slnečného žiarenia a ďalších 1154 hodinách polovičného slnečného svetla. Články tak vydržali množstvo hodín nepretržitého svetla a tepelného stresu bez akéhokoľvek náznaku zníženia ich výkonu.

Podľa tímu vedcov sa atramentovo vytlačené farebné solárne články dajú svojou trvanlivosťou a účinnosťou porovnať zodpovedajúcim solárnym článkom vyrábaných tradičným spôsobom.

Tím vedcov z univerzity Aalto, ktorí stoja za výrobou solárnych článkov prostredníctvom atramentovej tlače