Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budú sa veterné turbíny využívať ako súčasť mostov?

Budú sa veterné turbíny využívať ako súčasť mostov?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veterné turbíny sú jedným z najpoužívanejších zdrojov obnoviteľnej energie a tak vedci rozmýšľajú, kde všade by sa dali používať. Podľa najnovšej štúdie by sa mohol v budúcnosti zrealizovať aj nápad umiestnenia veterných turbín pod mosty ako súčasť mostnej konštrukcie.

Štúdia je založená na modeloch a počítačových simuláciách, ktoré vykonali výskumníci zo Španielska a Veľkej Británie. Tí využili ako základ počítačovej simulácie most Juncal, ktorý sa nachádza na Kanárskych ostrovoch. Základom simulácie bolo zistiť, či vietor, ktorý fúka medzi mostnými stĺpmi je dostatočne silný pre produkciu energie veternými turbínami.

Táto štúdia preukázala, že riešením, ako vytvoriť dostatočný výkon, je použiť dve veterné turbíny rôznej veľkosti alebo dokonca vytvoriť ako keby sieť pozostávajúcu až z 24-roch malých turbín, vzhľadom na ich nízku hmotnosť a množstvo energie, ktorú je schopná vyrábať každá jednotka.

most, vietor, veda, výskum, Španielsko, Veľká Británia, univerzita, vedci, výskumníci, turbíny, veterné turbíny, veterné elektrárne, Juncal, Viaduct, technológie, novinky

Z praktického hľadiska sa však ukázalo optimálne riešenie použitia dvoch identických stredne veľkých veterných turbín s výkonom 0,25 MW, ktoré by teoreticky mohli dokázať vytvoriť dostatok energie pre napájanie približne 500 domov.

Pri týchto turbínach tiež dochádza k zníženiu emisií CO2 v porovnaní so zdrojmi fosílnych palív. Podľa výskumníkov by to mohlo byť až 140 ton CO2 za rok, čo predstavuje množstvo v ovzduší, ktoré by čistilo asi 7,200 stromov.