Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Napreduje vývoj prvého súkromného nadzvukového lietadla na svete

Napreduje vývoj prvého súkromného nadzvukového lietadla na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci niekoľko významných výrobcov už pracuje na nadzvukových lietadlách pre prevážanie cestujúcich, spoločnosti Lockheed Martin a Aerion svoju pozornosť zamerali na tých, ktorým je aj prvá trieda v komerčnom cestovaní málo. Nové partnerstvo by totiž malo vyústiť do vytvorenia prvého nadzvukového súkromného lietadla na svete pre majetnejších manažérov a podnikateľov.

Spoločnosť Aerion už niekoľko rokov pracuje na vývoji súkromného nadzvukového lietadla s pracovným názvom AS2. Najprv na ňom spolupracovala so spoločnosťou Airbus, ktorá sa podieľala na aerodynamike a konštrukčnom riešení. Potom sa pridala spoločnosť GE Aviation, ktorá pridala pomocnú ruku pri vývoji nadzvukového motora.

Spoločnosť Aerion nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Lockheed Martin pri vývoji prvého súkromného nadzvukového lietadla na svete s pracovným názvom AS2.

Posledné oznámenie o takzvanom memorande o porozumení so spoločnosťou Lockheed Martin obsahuje informácie o spolupráci na všetkých budúcich fázach vývoja nadzvukového súkromného lietadla, od inžinierskych činností až po samotnú výrobu. Najnovší dizajn nadzvukového súkromného lietadla Aerion AS2 má pritom dva motory potiahnuté pod krátkymi krídlami smerom dopredu a spoločnosť pridala aj tretí motor, ktorý je súčasťou zadného krídla.

Návrh prvého súkromného nadzvukového lietadla na svete ráta s 12 miestami na sedenie.

Spoločnosť Aerion v súčasnosti odhaduje, že súkromné nadzvukové lietadlo AS2 bude pripravené na svoj prvý let do roku 2023. No je tu aj niekoľko ďalších firiem, ktoré sa pretekajú v tom, aby sa v novom tisícročí mohli stať prvým nadzvukovým hráčom na poli s lietadlami. Dokonca aj NASA pracuje na vlastnom návrhu pre nadzvukové lietadlo pre komerčné cestovanie. V tomto prípade sú prvé letecké testy naplánovaní na rok 2021, pričom s technickými a projektovými výzvami pomáha opäť spoločnosť Lockheed Martin.

Najnovší dizajn nadzvukového súkromného lietadla Aerion AS2 má pritom dva motory potiahnuté pod krátkymi krídlami smerom dopredu a spoločnosť pridala aj tretí motor, ktorý je súčasťou zadného krídla.