Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neva odhaľuje koncept osobnej lietajúcej „štvorkolky“ AirQuadOne

Neva odhaľuje koncept osobnej lietajúcej „štvorkolky“ AirQuadOne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas leteckej šou v Paríži predstaví európske konzorcium Neva Aerospace novú koncepciu osobného lietajúceho stroja VTOL (lietadlo s vertikálnym vzletom a pristátím) pod názvom AirQuadOne. Ide o plne elektrický dopravný prostriedok, ktorý vývojári označujú aj ako „lietajúcu personálnu štvorkolku“.

Lietajúci stroj AirQuadOne by mal dosahovať maximálnu letovú výšku približne 914 metrov (3000 stôp) a cestovať by mal pri najvyššej rýchlosti 80 km / h. Batéria na plné nabitie poskytne výdrž pre 20 až 30 minút letu. Táto batéria predstavuje približne 100 kilogramovú záťaž z celkovej hmotnosti stroja, ktorá je 500 kilogramov. Bude kompatibilná s priamym nabíjaním alebo s indukčným hardvérom pre nabíjacie stanice elektromobilov. Tiež by malo byť jednoduché vymeniť vybitú batériu za plne nabitú.

Spoločnosť Neva Aerospace predstavila koncept osobného lietajúceho dopravného prostriedku s názvom AirQuadOne.

Spoločnosť Neva Aerospace má v pláne zostrojiť toto osobné lietajúce vozidlo vo verziách pre ľudskú posádku, ale aj v bezpilotnej verzii, pričom obe by mali mať úžitkové zaťaženie do 100 kilogramov. V koncepte sa uvažuje aj o elektrickom hybridnom modeli, ktorého maximálna doba letu by bola asi jednu hodinu. Všetky stroje budú vybavené karosériou, ktorá bude vyrobená z recyklovaných uhlíkových vlákien.

Elektrický lietajúci stroj AurQuadOne, s úžitkovým zaťažením do 100 kg,  by mal dosahovať maximálnu rýchlosť letu 80 km / h.

Vývojári v súčasnosti pracujú na otočnom systéme elektrických turbodúchadiel, ktoré by mali zabezpečiť požadovaný ťah. Predpokladá sa, že lietajúci stroj AirQuadOne by mal byť certifikovaný v rámci kategórie ľahkých lietadiel v Európskej únii a USA. Používatelia budú mať údajne k dispozícii nepretržitú 24 hodinovú podporu riadenia letovej premávky spolu s núdzovým satelitným pripojením. Zatiaľ nie je známa žiadna informácia, kedy by mohla spoločnosť pripraviť plne funkčný prototyp.