Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bridgestone pre bicykle vyvíja pneumatiky, ktoré sa neplnia vzduchom

Bridgestone pre bicykle vyvíja pneumatiky, ktoré sa neplnia vzduchom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekoľko rokov dozadu spoločnosť Bridgestone predviedla prototyp automobilových pneumatík AirFree Concept, ktoré namiesto stlačeného vzduchu používali ohýbateľné termoplastové „lúče“. Teraz výrobca oznámil verziu týchto pneumatík aj pre bicykle.

Zaujímavé riešenie bicyklových pneumatík bez vzduchu bolo vyvinuté vďaka spolupráci medzi spoločnosťami Bridgestone Corporation a Bridgestone Cycle. Nové pneumatiky sú vyrobené prevažne z rovnakej recyklovateľnej živice, ako ich väčší a ťažší súrodenec z automobilového segmentu. Ich gumový vonkajší behúň pritom môže byť tiež recyklovaný.

Spoločnosť Bridgestone vyvíja špeciálne pneumatiky pre bicykle, ktoré nepotrebujú stlačený vzduch

Pretože sa pneumatiky nemusia nafukovať vzduchom, je nemožné, že s nimi na ceste dostanete defekt. Okrem toho spoločnosť Bridgestone naznačuje, že vzhľadom na tieto atribúty pneumatík by mohli mať vývojári väčšiu flexibilitu pri navrhovaní bicyklov. Na druhej strane to vyzerá tak, že neexistuje spôsob, ako upraviť tvrdosť pneumatík, čo by nemuselo byť príliš pohodlné pri jazde po nerovnom a hrboľatom teréne. Toto riešenie teda bude vhodné najmä pre mestské bicykle.

Pneumatiky AirFree Concept od Bridgestone sú vyrobené z recykľovateľných materiálov

Spoločnosť Bridgestone momentálne prehodnocuje, či je tento koncept pneumatík vôbec realizovateľný a bude treba na ňom ešte nejaký ten čas popracovať. Komerčne dostupná verzia by mohla byť k dispozícii niekedy do roku 2019.