Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Proaktívna technológia pre stieranie čelného skla počas dažďa

Proaktívna technológia pre stieranie čelného skla počas dažďa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite sa tým počas jazdy v daždivom počasí stretol každý vodič, keď čelné sklo jeho vozidla bolo postriekané pri prechádzaní okolo kamiónov. Táto situácia môže byť pre niektorých vodičov dosť nepríjemná. Samozrejme sa dá rýchlo prepnúť rýchlosť stierania skla stieračmi a dokonca niektoré vozidlá sú vybavené dažďovým senzorom, no švédska firma Semcon vyvinula systém, ktorý dokáže údajne ešte rýchlejšie reagovať počas rýchlej jazdy na diaľnici.

Systém využíva technológiu ProActive Wipers a ide v podstate o počítačový program, ktorý by mohol byť nainštalovaný do novších vozidiel, pričom nie sú potrebné žiadne aktualizácie stávajúceho hardvéru. Systém namiesto toho využíva existujúcu kameru vozidla, jeho radar a zabudovaný dažďový senzor.

Kamera sa využíva pre identifikáciu veľkých nákladných automobilov na ceste, ktoré sa buď blížia oproti, alebo ktoré sa chystá vodič predísť. Radar potom slúži na určenie, ako ďaleko sa detegovaný kamión nachádza a ako rýchlo sa skracuje vzdialenosť medzi ním a vozidlom so sytémom ProActive Wipers. V prípade dažďa vyhodnotí dažďový senzor podmienky s tým, že hrozí nárazové ošpliechanie čelného skla vodou z kamióna.

Technológia ProActive Wipers od spoločnosti Semcom dokáže aktivovať stierače ešte pred ošpliechaním čelného skla pri prechádzaní okolo kamióna

Keď softvér zistí, že ošpliechanie sa už naozaj blíži, prepne stierače automaticky do vysokorýchlostného režimu. Vďaka tomu sa spustia ešte predtým, ako samotná voda z kamióna dopadne na čelné sklo vozidla. Súčasné dažďové senzory zvyčajne aktivujú stierače iba v prípade, že už zaregistrovali vodu na čelnom skle.

Spoločnosť Semcom už údajne testovala svoju technológiu ProActive Wipers v reálnych podmienkach počas jazdy a na základe zistených meraní sa teraz chystá doladiť svoju technológiu. Vývojári dúfajú, že finálna verzia by mohla byť dokončená do jedného roka s tým, že by túto inovatívnu technológiu mohli automobilky následne zaradiť do svojich nových vozidiel.

Technológia ProActive Wipers využíva existujúcu kameru, radar a dažďový senzor vo vozidle