Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Singapure vyvíjajú systém riadenia letovej prevádzky pre drony

V Singapure vyvíjajú systém riadenia letovej prevádzky pre drony
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetko nasvedčuje tomu, že v budúcnosti by obloha nad nami mohla byť plná dronov, ktoré budú mapovať terén, snímať videá a fotografie či donášať tovar. Sieť s toľkými pohyblivými elementmi však vyžaduje určitú štruktúru a poriadok. Aj preto výskumníci z Technickej univerzity Nanyang (TUN) vyvíjajú systém pre riadenie letovej prevádzky vo vzdušnom priestore Singapuru.

Samozrejme to nie je prvé vyvíjané riešenie, v USA prijal Federálny úrad pre letectvo prísne zákony pre prevádzku dronov, NASA testuje svoj vlastný systém riadenia dopravy dronov, a univerzity v Kanade a Austrálii tiež navrhli systémy, ktoré by mohli pomôcť integrácii dronov do mestského vzdušného priestoru. Projekt z TUN si prepožičal niektoré z týchto myšlienok a zaoberá sa novými, ktoré by zodpovedali potrebám Singapuru a vo všeobecnosti aj celému ázijsko-pacifickému regiónu.

Výskumníci z Technickej univerzity Nanyang vyvíjajú systém riadenia letovej prevádzky dronov v Singapure

Nový systém riadenia letovej prevádzky dronov sa skladá zo navrhnutých zón pre vzlietnutie a pristátie a ako náhle sa drony dostanú do vzduchu, budú smerované po určených dráhach. Ide v podstate o vybudovanie neviditeľného systému letových trás vo vzduchu. Myslelo sa aj na citlivé lokality, ako sú letiská a elektrárne, ktoré sú ohradené takzvaným geoplotom. Ten počas letu zabráni dronom vo vyberaní potenciálne nebezpečných skratiek cez tieto priestory.

Pre dosiahnutie poriadku môžu byť vybudované koordinačné stanice, z ktorých bude monitorovaná a nastavená letová prevádzka tak, aby bolo zabezpečené, že drony lietajú tam kde majú, so zachovaním správnej rýchlosti a bezpečnej vzdialenosti od seba. Súčasná technológia však nemusí byť dostačujúca pre prevedenie týchto plánov do praxe.

Vyvíjaný systém letovej prevádzky dronov obsahuje zóny pre vzlet a pristátie, naplánované trasy a ochranné zóny

Ďalším cieľom projektu z TUN je teda výskum a vývoj v oblasti systémov pre drony, ktoré by zvládli inteligentné a bezpečné hľadanie vzdušných ciest a včasnú detekciu a prevenciu proti vzájomným stretom vo vzduchu. Toto už v niektorých ohľadoch zvládajú najvyššie modely dronov, takže je to len otázka času a toho, ako hladko sa podarí integrácia dronov do navrhovanej siete.

Počas štvorročného projektu by mala byť fáza konceptu a simulácie systému letovej prevádzky hotová do konca roku 2017. Testovanie nových bezpilotných lietadiel a dronov vyvinutých špeciálne pre tento systém sa začne nasledujúci rok.