Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezpilotná helikoptéra UH-1H predstavuje rozvoj v oblasti autonómneho lietania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómne drony nie sú ničím neobvyklým, dokážu samé sledovať svojho používateľa, alebo letia po vopred určenej trase. V leteckom priemysle je však vývoj autonómnych technológií ešte v počiatočnom štádiu. Spoločnosť Aurora Flight Sciences však spravila pokrok v oblasti autonómnych systémom pre helikoptéry a lietadlá s kolmým štartom a pristátím.

Využitím vlastnej technológie Autonomous Aerial Cargo Utility System (AACUS) začlenila spoločnosť systém Tactical Autonomous Aerial Logistic System (TALOS) do helikoptéry UH-1H, ktorá je súčasťou programu pre vývoj platformy systému, ktorý by mohol byť použitý v konvenčných helikoptérach a lietadlách s kolmým štartom a pristátím, kedy by autonómny pilotný systém mohol byť použitý ako alternatíva k ľudskej posádke.

Spoločnosť Aurora Flight Sciences demonštrovala technológiu na pilotovanej helikoptére Bell 206. Cieľom bolo ukázať, ako technológia AACUS môže využiť svoje senzory pre snímanie priestoru pre plánovanie autonómnych manévrov štartu, letu a pristátia. Systém bol tiež predtým testovaný na autonómnom stroji Boeing H-6U Unmanned Little Bird a na troch rôznych helikoptérach Bell 206 s ľudskou posádkou.

Autonómy systém AACUS / TALOS dokáže nielen autonómne pilotovať helikoptéru, ale určí aj bezpečné miesto pre jej pristátie

Technológia AACUS bola pôvodne navrhnutá pre prevoz nákladu v bezpilotných alebo pilotovaných lietadlách. Počas letu systém AACUS / TALOS automaticky skenuje svoje okolie a vykresľuje bezpečnú cestu k miestu určenie. Dokonca dokáže odhaliť prekážky, ako je elektrické vedenie či terénne prekážky, a vyhnúť sa im. Vďaka tomu je systém schopný autonómneho ovládania v neznámych oblastiach pod dohľadom pracovníkov v teréne, ktorí ho kontrolujú prostredníctvom aplikácie v tablete.

Spoločnosť vidí vo svojej technológii široké spektrum aplikácií a to nielen ako plne autonómneho systému, ale aj ako digitálneho asistenta, či druhého pilota, ktorý môže pilotom pomôcť v ťažkých situáciách, ako napríklad počas záchranných misií v nepriaznivom počasí alebo v teréne posiatom troskami. V týchto situáciách by systém TALOS mohol upozorniť pilota na potenciálne nebezpečenstvo, ktorému sa je nutné vyhnúť. Systém by tiež mohli využívať lekárske záchranné služby, požiarnici pri hasení požiarov, či pri prácach na ropných plošinách, v obchodnej leteckej doprave, poľnohospodárstve a samozrejme aj v armáde.

Autonómny systém AACUS / TALOS sa stane súčasťou bezpitolnej helikoptéry UH-1H