Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchlo nabíjateľná batéria, ktorá môže strojnásobiť dojazd elektromobilov

Rýchlo nabíjateľná batéria, ktorá môže strojnásobiť dojazd elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hlavným cieľom výrobcov elektromobilov je dosiahnutie čo najdlhšieho dojazdu, ktorý používatelia získajú z každého nabitia elektromobilu. V tomto smere hrá obrovskú úlohu vývoj nových technológie pre batérie. Spoločnosti Toshiba sa podarilo vyvinúť novú rýchlo nabíjateľnú batériu, ktorá by údajne elektromobilom mala poskytnúť až trojnásobný dojazd, pričom sa do plnej kapacity nabije už v priebehu niekoľkých minút.

Spoločnosť Toshiba pracuje na rôznych podobách batérie SCiB (Super Charge ion Battery) už od roku 2007. Jej hlavnou výhodou je schopnosť nabitia až do 90 percent kapacity v priebehu 5 minút. Taktiež sa môže pochváliť životnosťou 10 rokov a vysokou úrovňou bezpečnosť. Batérie SCiB si tak našli svoju cestu aj do viacerých elektromobilov, vrátane Mitsubishi i-MiEV a Honda Fit.

Súčasný systém batérie SCiB používa oxid lítny titaničitý ako svoju anódu, no podľa vyjadrenia spoločnosti Toshiba prišli jej vývojári na ešte lepší spôsob. Nová generácia batérií SCiB používa nový materiál pre anódu, ktorý sa nazýva oxid titaničitý nióbu. Ten Toshiba zaradila do kryštalickej štruktúry, ktorá môže účinnejšie skladovať lítiové ióny a to až tak, že hustota energie sa zdvojnásobila.

Spoločnosť Toshiba vyvinula novú generáciu batérie SCiB, ktorá môže strojnásobiť dojazd elektromobilov.

Vývojári otestovali 50 Ah verziu novej batérie SCiB a predpokladá sa, že sa tiež môže pochváliť vynikajúcou bezpečnosťou a dlhým životným cyklom, pričom si zachová viac ako 90 percent svojej kapacity aj po 5 000 nabíjacích cykloch. Spoločnosť Toshiba tvrdí, že ak sa nová batéria zabuduje do kompaktného elektromobilu, umožní dojazd až do vzdialenosti 320 km už po šiestich minútach nabíjania. To je približne trojnásobok dojazdu, ktoré ponúka štandardná, podobne nabíjaná lítium-iónová batéria.

Spoločnosť Toshiba vyvinula novú generáciu batérie SCiB, ktorá môže strojnásobiť dojazd elektromobilov.