Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Softvér v automobile rozpozná, keď počas šoférovania píšete správu

Softvér v automobile rozpozná, keď počas šoférovania píšete správu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z kanadskej univerzity vo Waterloo vyvinuli vlastné počítačové algoritmy, ktoré dokážu presne určiť, kedy vodiči počas jazdy automobilom píšu a odosielajú textové správy alebo sa zaoberajú inými rušivými, a teda aj nebezpečnými aktivitami.

Systém bol vyvinutý tímom pod vedením profesora Fakhriho Karraya v univerzitnom Centre pre analýzu vzoriek a počítačovej inteligencie. Používa kamery a počítačové algoritmy pre sledovanie pohybov rúk šoféra, kedy sa odchýlia z bežných polôh spojených s riadením vozidla. Algoritmy boli „vyškolené“ pomocou techník strojového učenia, čiže sú schopné priradiť pohyby známym aktivitám, ako je písanie či čítanie textových správ, konverzácia prostredníctvom mobilného telefónu alebo načahovanie sa na zadné sedadlo.

V momente, keď systém identifikuje aktivity, ktoré súvisia s rozptyľovaním pozornosti vodiča, vyhodnotí ich podľa bezpečnostných hrozieb, ktoré predstavujú. No nielen na základe danej pohybovej aktivity, ale aj na ďalších faktoch, ako je dĺžka trvania. V prípadoch, keď sa úroveň rozptýlenia považuje za príliš vysokú, systém by mohol varovať vodiča, alebo v extrémnych prípadoch by dokonca mohol dočasne prevziať riadenie vozidla.

Karray a jeho kolegovia v súčasnosti hľadajú možnosti integrácie ďalších indikátorov nepozorného riadenia vozidla, ktoré by zaradili do svojho počítačového systému, vrátane schopnosti monitorovania polohy hlavy a tváre vodiča. Výskum bol prednedávnom prezentovaný na 14. medzinárodnej Konferencii o obrazovej analýze a rozpoznávaní, ktorá sa konala v Montreale.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)