Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jaguar Land Rover sa chystá na verejné testovanie autonómnej technológie

Jaguar Land Rover sa chystá na verejné testovanie autonómnej technológie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Jaguar Land Rover so svojou technológiou Autonomous Urban Drive sa o ďalší krok približuje k autonómnym vozidlám budúcnosti. Technológia je pripravená na verejné testovanie pre riadenie vozidiel cez mestské ulice. Je to posun smerom k autonómnym vozidlám štvrtej úrovne, kedy tieto autá dokážu už pracovať nezávisle aj v takomto type prostredia.

Jaguar Land Rover dúfa, že sa jej v nasledujúcom desaťročí u svojich vozidiel podarí dosiahnuť práve túto štvrtú úroveň autonómnej technológie jazdy. Stupnica sa pritom pohybuje od nuly (bez autonómnych technológií) až po päť (plne autonómne vozidlo). Ďalším veľkým hráčom, ktorý sa zaviazal skonštruovať autonómne vozidlá štvrtej úrovne, je automobilka Honda.

Štvrtá úroveň pritom znamená, že auto môže byť poháňané bez zásahu človeka za predpokladu, že pracuje v špecifickom prostredí, či už ide o jazdu po diaľnici alebo cez mestské rušné prostredie. Spoločnosť Jaguar Land Rover preto vybavila svoje skúšobné vozidlo Range Rover Sport novou technológiou Autonomous Urban Drive, ktorá umožňuje cestujúcemu jednoducho si určiť cieľové miesto a vozidlo sa samé rozhodne, ktorá trasa je najlepšia a cestujúceho na zvolené miesto samé dovezie.

Automobilka Jaguar Land Rover vybavila svoje skúšobné vozidlo Range Rover Sport novou technológiou Autonomous Urban Drive.

Vozidlo využíva pre navigáciu GPS systém spolu s radarom a kamerou pre detekciu okolitých vozidiel a prípadných prekážok. Vďaka tomu je schopné prechádzať cez križovatky so svetelnou signalizáciou, zvláda kruhové objazdy a križovatky typu T. Doteraz bola táto technológia testovaná v uzavretom výskumnom zariadení vo Veľkej Británii, no spoločnosť tvrdí, že už je pripravená pre testovanie na otvorených verejných komunikáciách.

Testy na verejných komunikáciách sa začnú v mestách Milton Keynes a Coventry ešte do konca tohto roka. Spočiatkubudú cesty počas testovania uzavreté, no ak všetko pôjde podľa plánov, autonómne vozidlá sa už od leta 2018 začnú skúšať aj na otvorených mestských cestách v plnej premávke.Technológia pre autonómnu jazdu od Jaguar Land Rover je pripravená na verejné testovanie pre riadenie vozidiel cez mestské ulice.