Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená pneumatika Michelin je zároveň aj kolesom so senzormi

3D tlačená pneumatika Michelin je zároveň aj kolesom so senzormi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že výrobcovia pneumatík okrem nových vzorov dezénu nemajú až tak čo vymyslieť, pokrok v oblasti materiálov, senzorov a výrobných techník im otvára nové možnosti. Spoločnosť Michelin sa snaží využiť tento potenciál v koncepte bez vzduchovej pneumatiky Vision, ktorá je 3D tlačená, má v sebe senzory, je vyrobená z biologicky odbúrateľných materiálov a je to vlastne pneumatika a koleso v jednom.

Koncept pneumatiky Michelin Vision bol vytvorený za pomoci technológie 3D tlače. To vývojárom umožnilo vyrobiť bezchybnú konštrukciu, ktorá svojim výzorom napodobňuje alveolárne štruktúry (ako sú vzduchové vankúše v pľúcach). Tie sú v strede pevné a na vonkajšej strane sú pružnejšie, čo spôsobí, že pneumatika je odolná voči vyfúknutiu.

Spoločnosť Michelin predstavila koncept pneumatiky Vision, ktorá je vyrobená prostredníctvom technológie 3D tlače.

Jadrom pneumatiky Vision funguje pritom aj ako koleso a dá sa opätovne použiť, keďže je vyrobené z organických materiálov, ktoré sú biologicky odbúrateľné. Technológia 3D tlače tiež umožnila optimalizovať množstvo gumeného behúňa na vonkajšej strane pneumatiky tak, aby vyhovoval špecifickým potrebám vodiča a zároveň bolo zachované nevyhnuté množstvo gumy. Behúň je dokonca možné doplniť, keď sa zoderie alebo keď vodič potrebuje pneumatiku pre iné podmienky na ceste.

Ukážka alveolárnej štruktúry, ktorá je použitá v koncepte pneumatík Michelin Vision.

Hoci je behúň pneumatiky Vision vyrobený prevažne z gumy, Michelin vidí budúcnosť aj s použitím takých materiálov, ako je slama alebo drevené štiepky. Tie by sa mohli použiť na výrobu butadiénu, ktorí je kľúčovou zložkou pri výrobe syntetickej gumy.

Stav pneumatík by sa tiež mohol monitorovať v reálnom čase za pomoci vstavaných senzorov. Používateľ by dostával informácie o stave dezénu pneumatiky a prípadne by mohol použiť sprievodnú aplikáciu pre objednanie sa na zmenu behúňa na konkrétne použitie, napríklad pre zmenu letného dezénu na zimný.

Koncpet Michelin Vision spája pneumtaiku a koleso do jedného celku, ktorý môže využiť senzory pre sledovanie stavu dezénu v reálnom čase.