Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyvíjaná batéria pre elektromobily sa nabíja pekelne rýchlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj elektrických vozidiel napreduje rýchlo, no jedna ich súčasť zatiaľ vždy zaostávala za alternatívami vozidiel s fosílnym palivom. Problémom elektromobilov je totiž stále pomalé nabíjanie batérií. To sa chystá zmeniť spoločnosť StoreDot, ktorá vyvíja batérie s názvom FlashBattery. Ich technológia sa chváli poriadne rýchlym nabíjaním, a to údajne už do 5 minút.

Súčasné batérie v elektromobiloch sa nabíjajú pomaly najmä z dvoch dôvodov. Z jednej časti je to kvôli bezpečnosti a druhá strana mince je to, že súčasné lítium-iónové batérie sa pri rýchlejšom nabíjaní skoršie opotrebujú a zníži sa tak ich životnosť. Spoločnosť StoreDot sa už nejaký ten čas zaoberá týmito neduhmi a vyvinula novú technológiu, ktorú demonštrovala na novej batérii.

Spoločnosť StoreDot vyvíja batériu FlashBattery, ktorá by mala priniesť extrémne rýchle nabíjanie pre segment elektromobilov.

Batéria FlashBattery využíva technológiu nazývanú ako „nanobody“, ktorá stojí za rýchlym nabíjaním. Tieto nanobody sú vlastne chemicky syntetizované peptidové molekuly, ktoré vytvárajú základ pre multifunkčnú elektródu. Tá potom umožňuje rýchle nabíjanie štýlom super kondenzátoru, spolu s pomalým vybíjaním, podobným tomu u lítium-iónových batériách. Na rozdiel od nich však chemická zlúčenina nie je horľavá a má vyššiu teplotu spaľovania, ako grafit, ktorý znižuje odolnosť batérie.

Čo sa týka výroby, nanobody sú vytvárané z množstva biologických surovín, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, a ktoré sa vyskytujú v hojnom počte a podľa vyjadrenia spoločnosti StoreDot sú aj lacné.

Batéria FlashBattery je založená na technológii

Batéria FlashBattery je zatiaľ v štádiu konceptu, no spoločnosť StoreDot predviedla schopnosti technológie rýchleho nabíjania na jednom článku batérie. Zatiaľ nie je jasné, aký druh nabíjacej infraštruktúry bude potrebný preto, aby sa päťminútové nabíjanie týchto batérií stalo realitou aj v budúcich elektromobiloch.

Výrobca tvrdí, že jeho vývoj je v pokročilom štádiu a cieľ je nasadenie technológie v priebehu najbližších troch rokov. V súčasnosti je odhadovaný maximálny dojazd s použitím týchto batérií približne 480 kilometrov, čo sa dá prirovnať k 90 kWh modelu elektromobilu Tesla S. Batéria FlashBattery by sa v blízkej budúcnosti mohla stať súčasťou elektromobilov.