Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Audi testuje inteligentnejší parkovací systém pomocou malého modelu vozidla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Audi sa rozhodla pre odlišnejší spôsob testovania autonómnych parkovacích systémov a použila model automobilu Audi Q2 v mierke 1 : 8. Ten sa spolieha na koncept technológie hĺbkového učenia, ktorý mu pomáha v manévrovaní do svojho malého parkovacieho miesta.

Model Audi Q2 je vybavený kamerami a ultrazvukovými senzormi, pričom získané dáta sa spracovávajú cez centrálny počítač. Ten riadi navigáciu vozidla a na základe pokusov a omylov dokáže priebežne vylepšovať svoje automatické parkovacie schopnosti. Takýto typ hĺbkového učenia by mohol byť neoddeliteľnou súčasťou autonómnych vozidiel so schopnosťou bezpečne a efektívne zvládať aj zložité jazdné situácie.

Audi prezentovalo svoj model Q2 minulý týždeň na akcii Conference and Workshop on Neural Information Processing Systems (NIPS) v Barcelone. Model vozidla demonštruje pokračujúci výskum automobilky v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia.

Automobilka Audi testuje inteligentný parkovací systém na modeli vozidla Q2

Vývojársky projekt dcérskej spoločnosti Audi Electronics Venture s modelom vozidla Q2 testuje koncept hĺbkového učenia, ktorý využíva kamerové senzory v predných a zadných mono kamerách spolu s 10timi ultrazvukovými senzormi pre detekciu pohybu v malom modeli parkoviska s rozmermi 3 x 3 metre. Systém dokáže na tomto „ihrisku“ rozoznať parkovacie státie a s modelom vozidla sám do neho vmanévruje. Dáta zo senzrovo prechádzajú cez centrálny počítačový systém, ktorý potom ovláda riadenie vozidla s elektrickým motorom.

Model Audi Q2 je vybavený kamerami a ultrazvukové senzory

Podľa vyjadrenia automobilky Audi sa systém v podstate učí metódou pokusu a omylu. Model vozidla zvolí svoj smer jazdy v náhodnom poradí. Algoritmus autonómne identifikuje úspešnosť akcie a na základe toho upravuje parkovaciu stratégiu. Nakoniec tak systém môže byť schopný samostatne riešiť aj zložité problémy. Parkovacia schopnosť vozidla sa zlepšuje v priebehu času prostredníctvom poklesu chýb a skrátenia procesu. Audi v tom vidí zásadný rozvoj pre autonómne autá, ktoré by v budúcnosti mohli účinne analyzovať a reagovať na zložité situácie, napríklad v mestskej premávke.

Za inteligentným parkovacím systémom stojí centrálny počítačový systém s algoritmom hĺbkového učenia