Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ford testuje zariadenie pre zvýšenie výkonnosti a zručnosti šoférov

Ford testuje zariadenie pre zvýšenie výkonnosti a zručnosti šoférov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Ford sa zrejme nechala inšpirovať fitness monitorovacími nositeľnými zariadeniami a spustila experiment, pri ktorom sú monitorované údaje, ako dobre ľudia šoférujú. Ich výsledky sú spracované a vyhodnotené vo forme skóre. To by sa v budúcnosti mohlo použiť na získanie prehľadu o vodičských zručnostiach prostredníctvom mobilnej aplikácie, aby bolo možné ich zlepšiť.

Experiment Driver Behaviour Project trvá štyri mesiace a používa zásuvné moduly zariadení pre sledovanie jazdy vodičov vo viac ako 40tich vozidlách Ford Fiesta. Vodiči najazdili viac ako 160 000 kilometrov počas ktorých bolo zhromaždených viac ako 4000 hodín údajov. Monitorovacie zariadenie sledovalo faktory, ako sú pohyby volantu, brzdenie, ale aj ďalšie kontextuálne faktory, ako denná doba, počasie a hustota cestnej premávky.

Sprievodná mobilná aplikácia umožnila vodičom prezerať dosiahnuté skóre a mohli vidieť, ako ho rozdielne jazdné správania ovplyvnilo. Vodiči boli odmeňovaní pozitívnym hodnotením pri akciách, ako je plynulé zrýchlenie, hladké ovládanie volantu a zvolenie najvhodnejšieho prevodového stupňa podľa rýchlosti vozidla. Skóre sa počítalo pre každú cestu a tým sa priebežne aktualizovalo celkové hodnotenie vodiča.

Automobilka Ford testuje zariadenie, ktoré monitoruje zručnosti vodičov na princípe fitness nositeľných zariadení

Ford vysvetľuje, že tento prístup by mohol byť použitý podobným spôsobom ako u fitness monitorovacích nositeľných zariadení, ktoré poskytujú prehľad o športovom výkone a radia, ako ho zlepšiť. Dobré výsledky pri šoférovaní by mohli byť použité napríklad pre poskytnutie zľavy na poistenie, alebo zliav pri službách, ako je auto požičovňa.

Driver Behaviour Project okrem sledovania výkonu vodiča skúma aj jeho stres a to, ako jazda ovplyvňuje fyzické a emocionálne stavy vodičov. Výskum prebieha na britskej univerzite v Nottinghame a podrobuje dobrovoľníkov na celý rad jazdných situácií v simulátore, ako aj v skutočnom automobile. Meria sa ich srdcová frekvencia, pohyb očí a správanie mozgu. Ford tvrdí, že by to tiež mohlo poskytnúť informácie, ako sa ľudia môžu stať lepšími vodičmi.