Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW: Bezdrôtové indukčné nabíjanie

BMW: Bezdrôtové indukčné nabíjanie
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
9. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká automobilka BMW pracuje na bezdrôtovom nabíjaní svojich elektrických áut. rozhodli sa tak odstrániť káble, ale i zjednodušiť celkový proces nabíjania vášho 4-kolesového miláčika. Jednoducho s autom zastavíte nad nabíjacou stanicou v podlahe garáže a stlačíte tlačidlo.

BMW už dávnejšie predstavilo svoje prémiové green autá, teda elektrické i3 a hybridný model i8. obe z nich disponujú rýchlym nabíjaním pomocou BMW i Wallbox. Spoločnosť sa však rozhodla postúpiť o krok vpred s indukčným nabíjacím systémom a viac tak priblížiť elektrické autá verejnosti.

Indukčný systém sa zakladá na dvoch zložkách. Prvou je cievka, ktorá je súčasťou dosky na podlahe v garáži a druhá sa nachádza v podlahe vozidla. Striedavé magnetické pole v primárnej, garážovej cievke, prenáša energiu do sekundárnej cievky vo výške 3,6 kW. Je to dosť na to, aby sa vysokonapäťové batérie plug-inových hybridov nabili už počas 3 hodín.

BMW indukcia

BMW vraví, že prototyp má účinnosť až 90% a BMW i8 sa nabije za menej ako 2 hodiny. Aby však spravili nabíjačku vhodnou pre všetky elektrické autá a nie iba hybridy, spoločnosť potrebuje posilniť prúd nabíjania na 7 kW. V tom prípade by sa také BMW i3 nabilo počas noci.

Výhodou indukčného nabíjania je to, že výzoru áut nebude blížiť žiadna zbytočná zástrčka. Dôležitejším je však to, že okrem stlačenia tlačidla na potvrdenie nabíjania netreba zapájať žiadne káble. Jednoducho zastavíte svojím autom nad dobíjacou stanicou a polia už robia svoju prácu. Predídete tak rannému prekvapeniu s tým, že ste zabudli svoje auto na noc pripojiť do elektrickej siete.