Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzory na listoch rastlín presne vedia, kedy je čas na polievanie

Senzory na listoch rastlín presne vedia, kedy je čas na polievanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre poľnohospodárov je dôležité vedieť, kedy ich plodiny potrebujú vodu, no nemalo by sa len čakať, kým sú rastliny viditeľne povädnuté. Pomôckou pre túto neľahkú úlohu by sa v budúcnosti mohol stať senzor z laboratórií MIT, ktorý sa vytláča priamo na list rastliny.

Rastliny majú vo svojich listoch malé póry, nazývané ako stomata, ktoré sa otvárajú počas dňa a zatvárajú sa v noci. Keď sú póry otvorené, umožňujú odparovanie vody z rastlín. Vďaka tomu v rastline dôjde k poklesu tlaku vody, čo spôsobí to, že rastlina začne odoberať viacej vody z pôdy cez svoje korene.

V prípade testovaných ľalií sa zistilo, že stomata na listoch sa zvyčajne otvárajú asi sedem minút a trvá im zhruba 53 minút, kým sa zatvoria, keď nastane tma a rastlina má dostatok vody. Ak je rastlina zbavená vody, čas otvárania pórov sa predlžuje v priemere o 25 minúť, zatiaľ čo doba zatvárania sa skráti na 45 minút.

Vedci z MIT vyvinuli senzory, ktoré na listoch rastlín vedia určiť, kedy je čas na závlahu plodiny.

Vedci z MIT vyvinuli senzor z elektricky vodivého atramentu, ktorý obsahuje uhlíkové nanotrubice. Senzor sa vytlačí cez jeden pór stomaty, aby sa vytvoril elektrický obvod. Zatiaľ čo je stomata zatvorená, okruh je neporušený a elektrický prúd môže cirkulovať. Ako náhle sa stomata otvorí, obvod sa preruší a elektrický prúd už neprechádza.

Počas sledovania senzora po dobu dvoch dní vedci prostredníctvom multimetra mohli určiť, či rastlina je vystavená vodnému stresu alebo nie. Monitoroval sa čas, ako dlho trvalo stomate, aby sa otvorila a zatvorila. Takýto spôsob by mohol byť najrýchlejším indikátorom, či plodina začína vysychať a potrebuje vodnú závlahu. MIT momentálne hľadá spôsob komercializácie tejto technológie, ktorá by mohla mať formu nálepky, ktorú možno nalepiť na listy.