Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne vozidlo Volvo pomáha pri zbere cukrovej trstiny v Brazílii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zber zdravých plodín cukrovej trstiny je pre poľnohospodárov už aj tak náročná výzva, no okrem toho musia byť počas zberu veľmi opatrní, aby nedochádzalo k tomu, že zberné nákladné vozidlo pri prejazde ničí okolité plodiny a pôdu. Na riešení tohto problému pracuje tím vývojárov z automobilky Volvo, ktorý vybavil nákladné vozidlo počítačovým systémom pre autonómne riadenie.

Podľa vyjadrenia automobilky Volvo, brazílski poľnohospodári strácajú počas zberu cukrovej trstiny približne štyri percentá výnosu. Je to spôsobené tým, že ťažké nákladné vozidlo často prejde cez mladé plodiny a rozrýva okolitú pôdu. To môže pre poľnohospodárov znamenať výraznú finančnú stratu. Volvo však verí, že odstránením ľudského faktoru sa podarí tieto problémy vyriešiť.

V bežných podmienkach sa cukrová trstina zozbiera z poľa kombajnom, ktorý plodiny presúva do nákladného vozidla idúceho po jeho boku. To znamená, že vodič musí prispôsobiť rýchlosť nákladného vozidla k rýchlosti kombajnu, pričom ešte musí dávať pozor na to, aby počas jazdy neničil okolité mladé plodiny.

Automobilka Volvo testuje v Brazílii autonómny systém pre ovládanie nákladného vozidla počas zberu cukrovej trstiny.

Automobilka Volvo sa rozhodla pomôcť brazílskym poľnohospodárom a začala pri zbere cukrovej trstiny testovať autonómny systém, ktorý v minulosti vyvinula pre podzemné banícke vozidlá. Systém sa prevažne stará o samostatné riadenie vozidla prostredníctvom dvoch gyroskopov, ktoré slúžia pre udržanie nákladného vozidla na určenej trase s maximálnou odchýlkou do 25 milimetrov. Pre sledovanie vytýčenej trasy na poli sa využíva systém GPS a vodič môže automatizovať rýchlosť vozidla pomocou tempomatu, alebo v prípade potreby vie vozidlo manuálne zrýchliť či pribrzdiť.

GPS a gyroskopy udržiavajú nákladné vozidlo na vytýčenej trase na poli, zatiaľ čo vodič dohliada na správnu rýchlosť.

Táto technológia má veľký potenciál zabrániť značnému poškodeniu pôdy a plodín počas zberu cukrovej trstiny, čím by sa údajne mohli zvýšiť ročné výnosy až o 10 ton na jeden hektár. Toto leto sa prototyp autonómneho nákladného vozidla pre zber cukrovej trstiny dostane do fázy produkčného vývoja, pričom Volvo plánuje ďalšie jeho testovanie priamo v teréne s cieľom jeho komercializácie, ktorá by mala nasledovať čo najskôr po úspešných testoch.

Autonómne nákladné vozidlo Volvo by mohlo pri zbere cukrovej trstiny výrazne zvýšiť ročný výnos z hektára.