Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bionické listy menia slnečné žiarenie a baktérie na účinné hnojivo

Bionické listy menia slnečné žiarenie a baktérie na účinné hnojivo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci sa nechali inšpirovať prírodou a vytvárajú umelé listy, ktoré zberajú slnečnú energiu, rovnako ako ich fyzické náprotivky. Solárna energia je použitá na rozdelenie vody sa na vodík a kyslík, čo je potom použité na vytvorenie kvapalných palív a elektrickej energie. Tím vedcov z Harvardu však pridal svojim umelým listom novú funkciu, ktorá by z nich mohla spraviť lacné a prenosné fabriky na hnojivá.

Prvý umelý list na Harvarde vyvinul Daniel Nocera v roku 2011. Absorboval slnečné svetlo pre riadenie chemickej reakcie, ktorá rozdeľuje vodu na vodík a kyslík. Tieto plyny boli zhromažďované pre výrobu finálnych produktov. Systém využíval baktériu, ktorá sa živila vodíkom, na výrobu kvapalných palív pre použitie v palivových článkoch.

Novšia verzia umelých listov pracovala so znečistenou vodou a zvýšila sa až 10 násobne účinnosť v porovnaní s prírodnou fotosyntézou. Podobný systém umelých listov bol vyvinutý aj na pôde Technologickej univerzity Eindhoven, ktorý dokázal produkovať celý rad chemických látok, vrátane liekov a pesticídov. Výskumníci z Harvardu veria, že ich bionické listy môžu mať podobne široké uplatnenie mimo produkciu elektriny a tak sa zamerali na oblasť hnojív.

Vedci z Harvardu pracujú na ďalšej verzii umelého listu, ktorý zo slnečnej energie a baktérií dokáže vytvárať hnojivo

Za týmto účelom bola použitá baktéria Xanthobacter, ktorá spotrebuje vodík produkovaný listom a tiež aj oxid uhličitý zo vzduchu okolo. Vznikne tak bioplast, ktorý je uložený vo vnútri baktérií ako palivo. To sa nakoniec použije pre vytvorenie amoniaku, zlúčeniny dusíka a vodíka, ktorá tvorí základ hnojiva.

Tím vedcov testoval nový systém na reďkovkách v piatich cykloch a zistil, že rastliny, ktoré dostávali hnojivo vyrobené z bionického listu, narástli 1,5 krát, ako tomu bolo u kontrolnej skupiny. Malo by to byť potvrdenie životaschopnosti tejto technológie, ktorá by v budúcnosti mohla pomáhať poľnohospodárom v rozvojových krajinách tým, že si budú môcť vytvoriť vlastné hnojivo.

Reďkovky na pravej strane boli hnojené hnojivom, ktoré vytvoril bionický list