Senzory v podobe ovocia kopírujú počas transportu jeho vlastnosti
- Autor:
- Roman Mališka
- Zverejnené:
- 23. 3. 2017
- Hodnotenie:
- Už ste hlasovali.
Pri prevoze zozbieraného ovocia z polí až na pulty v obchodoch je veľmi dôležité, aby bolo uchované v chlade. Vyššie teploty počas transportu spôsobia to, že sa ovocie začne kaziť a môže doraziť znehodnotené. Vedci zo švajčiarskeho výskumného ústavu Empa však vyvinuli tepelné senzory v podobe daného ovocia, ktoré by boli prepravované spolu so svojimi živými kamarátmi, aby sa zistilo, či ovocie bolo udržiavané v potrebných teplotných podmienkach.
Spoločnosti samozrejme aj dnes pri preprave ovocia využívajú vo veľkej miere snímače teploty. No tie však dokážu merať iba teplotu vzduchu v prepravnom kontajneri a nie teplotu samotného ovocia. A tak pre získanie týchto informácií musia pracovníci otvoriť kontajner, vybrať jeden kus ovocia a zaviesť do neho teplotnú sondu. Tieto merania nielenže znehodnotia konkrétny kus ovocia, ale je dosť pravdepodobné, že bude vyberaný z vrchu kontajnera, kde je teplota chladnejšia, ako niekde na spodku kontajnera pod naukladanými prepravkami.
Senzory z Empa sa však dajú pribaliť do každej prepravky s ovocím, pretože vďaka tomu, že sú vytvorené pomocou technológie 3D tlače, ich výroba nie je finančne nákladná. Senzory sú vytlačené v tvare a veľkosti prepravovaného ovocia a sú zložené z elektronického snímača spolu so zmesou vody, sacharidov a polystyrénu. Správna kombinácia pomerov simuluje vnútornú štruktúru daného druhu ovocia. Zatiaľ vyrobené senzory napodobňujú odrody jabĺk Braeburn a Jonagold, spolu s mangom Kent, pomarančmi a banánmi Cavendish.
V súčasnej podobe však senzory slúžia skôr pre zapisovanie meraných údajov, pretože získané informácie môžu byť sprístupnené iba potom, keď prepravka s ovocím dorazí na miesto určenia a je vybalená. V prípade, že sa ovocie počas transportu pokazilo, vložené senzory ukážu, na ktorom mieste počas cesty sa teplota dostala nad normál. V budúcnosti by však tieto senzory mohli byť schopné bezdrôtovo prenášať dáta priamo počas prevozu, aby prepravcu upozornili na zvýšenie teploty ovocia, kým dôjde k jeho znehodnoteniu.