Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzory v podobe ovocia kopírujú počas transportu jeho vlastnosti

Senzory v podobe ovocia kopírujú počas transportu jeho vlastnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri prevoze zozbieraného ovocia z polí až na pulty v obchodoch je veľmi dôležité, aby bolo uchované v chlade. Vyššie teploty počas transportu spôsobia to, že sa ovocie začne kaziť a môže doraziť znehodnotené. Vedci zo švajčiarskeho výskumného ústavu Empa však vyvinuli tepelné senzory v podobe daného ovocia, ktoré by boli prepravované spolu so svojimi živými kamarátmi, aby sa zistilo, či ovocie bolo udržiavané v potrebných teplotných podmienkach.

Spoločnosti samozrejme aj dnes pri preprave ovocia využívajú vo veľkej miere snímače teploty. No tie však dokážu merať iba teplotu vzduchu v prepravnom kontajneri a nie teplotu samotného ovocia. A tak pre získanie týchto informácií musia pracovníci otvoriť kontajner, vybrať jeden kus ovocia a zaviesť do neho teplotnú sondu. Tieto merania nielenže znehodnotia konkrétny kus ovocia, ale je dosť pravdepodobné, že bude vyberaný z vrchu kontajnera, kde je teplota chladnejšia, ako niekde na spodku kontajnera pod naukladanými prepravkami.

Vedci zo švajčiarskeho výskumného ústavu Empa vyvinuli 3D tlačený senzor, ktorý napodobňuje ovocie počas jeho prepravy

Senzory z Empa sa však dajú pribaliť do každej prepravky s ovocím, pretože vďaka tomu, že sú vytvorené pomocou technológie 3D tlače, ich výroba nie je finančne nákladná. Senzory sú vytlačené v tvare a veľkosti prepravovaného ovocia a sú zložené z elektronického snímača spolu so zmesou vody, sacharidov a polystyrénu. Správna kombinácia pomerov simuluje vnútornú štruktúru daného druhu ovocia. Zatiaľ vyrobené senzory napodobňujú odrody jabĺk Braeburn a Jonagold, spolu s mangom Kent, pomarančmi a banánmi Cavendish.

Senzor simuluje vlastnosti prepravovaného manga a sleduje, či a kde bola presiahnutá povolená teplota

V súčasnej podobe však senzory slúžia skôr pre zapisovanie meraných údajov, pretože získané informácie môžu byť sprístupnené iba potom, keď prepravka s ovocím dorazí na miesto určenia a je vybalená. V prípade, že sa ovocie počas transportu pokazilo, vložené senzory ukážu, na ktorom mieste počas cesty sa teplota dostala nad normál. V budúcnosti by však tieto senzory mohli byť schopné bezdrôtovo prenášať dáta priamo počas prevozu, aby prepravcu upozornili na zvýšenie teploty ovocia, kým dôjde k jeho znehodnoteniu.