Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchý proces predĺži trvanlivosť mlieka o niekoľko týždňov

Jednoduchý proces predĺži trvanlivosť mlieka o niekoľko týždňov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový proces spracovania, ktorý vyvinuli výskumníci z univerzity Purdue by mohol výrazne predĺžiť trvanlivosť mlieka. Tento spôsob pridáva mlieku niekoľko týždňov navyše pre jeho skladovanie a mlieko je vo všeobecnosti bezpečnejšie na konzumáciu. Proces vylepšuje pasterizáciu a prináša bezpečné uloženie mlieka v chladničke až po dobu siedmich týždňov.

Pasterizácia je postup, ktorý bol vyvinutý v 19. Storočí, pri ktorom sa mlieko zahreje na vysoké teploty počas krátkej doby, pričom sa zníži počet mikróbov, ktoré spôsobujú jeho kazenie. Nový postup pridáva dodatočné spracovanie po pasterizácii a vystavuje mlieko nízkej teplote pri kolísaní tlaku počas krátkych krokov.

Tím zistil, že vystavením mlieka teplote od 4 ° C po 10 ° C na kratšiu dobu ako jednu sekundu spôsobí, že sa odstráni viac ako 99 percent baktérií, ktoré ešte zostali v mlieku po samotnej pasterizácii. To znamená, že sa v mlieku množí menej baktérií a teda vydrží oveľa dlhšie.

Pre otestovanie novej metódy boli drobné kvapôčky pasterizovaného mlieka s obsahom baktérií Lactobacillus a Pseudomonas nastriekané do novej vyhrievacej a pretlakovej komory. Teplota v komore sa rýchlo zvyšovala a znižovala, ale zostala pod hranicou používanou v pasterizácii, ktorá je 70 ° C. Po procese výskumníci oznámili, že v mlieku neboli detegované žiadne baktérie a trvanlivosť takto ošetreného mlieka bola predĺžená až na 63 dní.

Výskumníci z univerzity Purdue prišli na jednoduchý spôsob, ako podstatne predĺžiť trvanlivosť mlieka

Kľúčovou súčasťou nového procesu je tlaková komora vyvinutá spoločnosťou Millisecond Technologies v New Yorku, ktorá financovala štúdiu univerzity Purdue spolu s ministerstvom poľnohospodárstva USA. Podľa patentu tlakovej komory sa používa kombinácia rozličných teplôt a tlaku, čím sa dosiahne u mlieka dlhšia trvanlivosť. Pri procese s prudkou zmenou tlaku, ktorá môže a nemusí byť spojená s ohrevom, sa pritom ničia aj mikroorganizmy, ktoré sú tepelne odolné.

Testovanie technológie ukázalo, že takto spracované mlieko nemá detekovateľné rozdiely vo farbe, vôni alebo chuti v porovnaní s typicky pasterizovaným mliekom. Nový proces by mohol znížiť plytvanie mliekom a výrobok by mohol byť transportovaný aj do vzdialenejších miest, kde vydrží oveľa dlhšie.

Ďalším krokom výskumu by mohlo byť testovanie procesu na nepasterizovanom mlieku, aby sa zistilo, či postup bude fungovať samostatne. Ak by to bolo možné, proces by mal potenciál znížiť energiu a čas vynaloženú na pasterizáciu.