Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: TECH novinky v spolupráci s NAY Elektrodom - 28. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné novinky, ktoré prinášajú prehľad zo sveta technológií, vytvorené v spolupráci so spoločnosťou NAY.

Vesmírna agentúra NASA sa pri plánovaní misií s ľudskou posádkou pre lety do hlbokého vesmíru, zaoberá aj otázkou dlhodobého stravovania astronautov. Jedným z projektov je AstroGro, ktorý vychádza z využitia technológie 3D tlačiarní pre dosiahnutie modifikovateľných a kopírovateľných zariadení, pre pestovanie čerstvých doplnkových rastlín. Systém sa skladá z trojramennej plastovej konštrukcie s radom LED svetiel a s pevnou základňou. Základňa má vlastné zavlažovanie a monitorovací systém, ktorý sleduje a vytvára optimálne podmienky pre rast rastlín.

Vedci sa snažia prekonať snímač pohybu Kinect od Microsoftu s novým zariadením MC3D. To využíva laserový princíp skenovania profesionálnych systémov, no na rozdiel od nich je lacné a dokáže presnejšie skenovať i pohybujúce sa objekty. Po počiatočnom preskenovaní scény a získaní trojdimenzionálnej hĺbky všetkých objektov na scéne, sa laser znovu aktivuje a skenuje oblasť, už len vtedy, keď sú zistené vizuálne zmeny. Technológia MC3D dokáže oproti Kinectu skenovaný objekt zachytiť oveľa podrobnejšie a vďaka laserovej technológii si poradí aj s jasným prostredím.

Vedci zo strojárskej školy Cockrell vyvinuli kompletný dvojramenný robotický systém Harmony, ktorý poskytuje terapiu celej hornej časti tela pre pacientov, ktorí prekonali zranenia chrbtice a rôzne neurologické zranenia. Harmony používa celý rad citlivých senzorov, ktoré sú schopné nahrávať dáta až 2000 krát za sekundu. Tieto zaznamenané údaje sa spracujú v softvéri, ktorý okamžite upraví interakciu robotického systému s pacientom. Softvér tak umožňuje lekárom nastaviť terapiu na presne požadované miesta.

Ani pri dáždnikoch sa pokrok nezastavuje a najnovší výtvor s názvom Kazbrella vznikol, ako inak, v daždivej Británii. Dáždnik je unikátny svojím skladaním v strednej časti, pomocou mechanizmu, ktorý využíva dvojité špice. Stredový sklápací systém po zložení udrží kvapky vody vo vnútri dáždnika, takže sa pri odkladaní vyhneme mokrej podlahe. Kazbrella sa otvára opačným pohybom smerom od stredu nahor, čo prináša jednoduchšie otváranie a sklápanie dáždnika pri vchádzaní alebo vychádzaní z budovy, nastupovaní a vystupovaní z auta a ľahšie sa otvára aj v dave ľudí.

Mladým mamičkám, ktoré by si namiesto prechádzky radšej zabehali, by mohol pomôcť kočík KidRunner. Kabína pre dieťa je umiestnená na dvoch väčší kolesách, ktoré sú vhodné aj na o niečo náročnejší terén. Kočík je s bežcom prepojený pomocou pružnej konštrukcie, vyrobenej z uhlíkového kompozitu, ktorá sa dokáže otáčať zo strany na stranu i hore a dole. Jej koniec sa pripája k polstrovanému bedrovému pásu. Toto riešenie vám uvoľní ruky a hojdavý pohyb kočíka môže pritom uspať vaše dieťa.

Inžinieri z NASA zostrojili elektrické bezpilotné lietadlo s desiatimi motormi, ktoré štartuje a pristáva vo vertikálnom smere ako helikoptéra a vo vzduchu letí ako lietadlo. Nesie pomenovanie Greased Lighting, v skratke GL-10. Hybridné elektrické lietadlo nevyužíva naklápanie motorov, ako je tu pri podobných lietajúcich strojoch s vertikálnym štartom, ale v jeho prípade sa naklápajú celé krídla. Bezpilotný prototyp má za sebou úspešný vertikálny štart a prechod do horizontálneho letu.

Proces zhromažďovania a prenosu tovaru zo skladov by mohla výrazne skrátiť dvojica robotov Fetch a Freight od spoločnosti Fetch Robotics. Robot Fetch je mobilný manipulátor, ktorý využíva rameno so siedmymi stupňami voľnosti spolu s modulárnym zachytávačom. Robot Freight je len mobilnou základňou, ktorá dokáže pracovať s robotom Fetch alebo s ľudským pracovníkom. Unesie približne 68 kilogramov a pre svoju navigáciu využíva dvojrozmerný skener. Freight sa vie pohybovať po vopred určenej trase, ktorú používateľ definuje pomocou mobilnej aplikácie.

Pracovný stôl Sharetable zrkadlí alebo rozširuje obrazovku cez dva displeje. Jeden displej je súčasťou počítača, ktorý je zakotvený v stole a druhý displej je zabudovaný priamo v povrchu stola. Zabudovaný 21,5 palcový dotykový displej v stole je otočený a má rozlíšenie Full HD. Je vybavený vlastným rozhraním pre spolupracovníkov, klientov či hostí. Stôl tiež obsahuje USB porty, mikrofón, reproduktory, modem pre pripojenie k 3G alebo LTE sieti, senzory snímajúce teplo a vlhkosť a tiež platobný overovací systém NFC.