Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: TECH novinky v spolupráci s NAY Elektrodom - 27. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné novinky, ktoré prinášajú prehľad zo sveta technológií, vytvorené v spolupráci so spoločnosťou NAY.

Spoločnosť Immersion pridala nový spôsob hmatovej odozvy pre hranie obľúbených mobilných hier. Táto technológia vytvára jemné vibrácie pomocou pohonu motorčeka v mobilnom zariadení a aktivuje sa pri vykonávaní nastavených funkcií. Vibračný systém vtiahne hráča viac do deja a môže simulovať rôzne udalosti. Mobilné hry s upravenou hmatovou integráciou pre hráčov sú dostupné v službe Google Play v sekcii pod názvom „Enhaced Gameplay“. Počet hier by mal časom narastať.

Start-up projekt NAVdy zaujal aj veľkých investorov, ktorí sa ho chystajú podporiť sumou 20 miliónov dolárov. A o čo ide? Navdy sa snaží obmedziť rozptyľovanie počas jazdy pomocou projekcie informácií z mobilného zariadenia na transparentný displej, umiestnený v úrovni očí vodiča. Samozrejmosťou je i podpora navigačných funkcií. Zariadenie dokáže reagovať na hlasové povely, rozumie si s Google Now i so Siri. Pomocou infračervenej kamery sa dá ovládať bezdotykovo, len gestami rúk.

Vývojári z Moley Robotics predstavili svoj prototyp automatizovaného robota, ktorý je vraj schopný pripravovať a variť jedlo ako skúsený kuchár. O odvážnom tvrdení presvedčí všetkých aj robot veľmi presnou reprodukciou pohybov ľudských rúk. Robotické ruky sú pripevnené k pohyblivému panelu a pre pohyb využívajú 20 motorčekov, 24 kĺbov a až 129 senzorov. Robot sa učil variť od ozajstného kuchára, pričom každý detail a akcia bola starostlivo preložená pomocou algoritmov do digitálnych pohybov robota.

Inteligentný obojok Connected Collar pre domácich miláčikov prináša množstvo funkcií v jednom zariadení. Vstavaný GPS vysielač pošle upozornenie, ak sa pes ocitne mimo určenej oblasti. Zabudované LED svetlá zase prídu vhod v tme. Okrem toho je obojok vybavený mikrofónom a reproduktormi. Používateľ tak môže vydávať príkazy z diaľky, či počúvať svojho psa, ak sa mu stratí z dohľadu. Vibrácia obojku stimuluje pocit virtuálnej vôdzky a ultrazvuková píšťalka môže zasa psa odradiť od nadmerného štekania.

Automobilka Audi v spolupráci s nemeckými vývojármi Sunfire vyvinula nové palivo pre spaľovacie motory. Skúšobná výroba vo fabrike v Drážďanoch produkuje syntetickú naftu vyrobenú len z vody a oxidu uhličitého, s použitím obnoviteľných zdrojov energie, akými sú slnečné, veterné alebo vodné elektrárne. Chemickým procesom vzniká uhľovodíková kvapalina s dlhým reťazcom, z ktorej sa rafináciou vytvorí syntetická nafta. Tá neobsahuje škodlivé látky a môže sa tiež kombinovať s bežnou motorovou naftou.

Ikea v spolupráci so študentmi z univerzít Lund a Eindhoven pracuje na koncepte kuchyne, ktorá by sa o desať rokov mohla stať centrom rôznych aktivít. Dizajn pripomína bežnú kuchyňu, ktorá je však doplnená o nové technológie, nenápadne poskrývané v jej častiach. Jedným z hlavných návrhov je stôl, nad ktorým je umiestnená inteligentná kamera a projektor. Kamera pritom identifikuje potraviny na stole a na jeho povrch premietne návrhy na prípravu jedla, recepty, či aj to, aký riad treba použiť. Pod dreveným povrchom sa skrývajú indukčné cievky prepojené s počítačovou sieťou, ktoré môžu ohrievať riad alebo dobíjať mobilné zariadenia.

Vertex - to je hybrid medzi drónom a lietadlom. Na svoj pohon využíva štyri nezávislé výklopné motorové vrtule a je vybavený krídlami. Režimy medzi „lietadlom“ a drónom si používateľ môže prepínať pomocou rádiového diaľkového ovládača, ktorý otočí motorové vrtule z horizontálnej do vertikálnej polohy a naopak. Hybrid sa vo vzduchu udrží v režime drónu 15 minút a až 35 minút v režime s krídlami. Tie sa dajú zameniť i za krídla s väčším rozpätím.

Vedci vytvorili prototyp 3D tlačiarne schopnej vyrábať predmety z vrstiev mäkkej látky. Navyše, ak sa pri tlačení selektívne pridajú malé rezy v každom pláte materiálu, je možné získať pružný objekt, ktorý v jednom smere zostane relatívne pevný. Tlačiareň vie tlačiť objekty i na elektricky vodivú látku. Vedci vytvorili hviezdicu, ktorá dokáže pracovať rovnako ako dotykový senzor, či obal smartfónu, v ktorom zabudované LED svetlo svieti vďaka zberu energie zo samotného smartfónu.