Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Kompaktný fotoaparát CANON G7X

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
16. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ste zástancom toho, že kompaktný fotoaparát patrí do rúk len amatérom? Nový CANON G7X vás však vyvedie z omylu. A to svojimi mnohými funkciami. Naozaj ide o malý kompakt, no to čo z neho lezie, prekvapí aj tých najskúsenejších.

Kompakt veľké balenie nepotrebuje. To, v ktorom prichádza G7Xka je preto naplno využité. Hneď po otvorení v ňom nájdete množstvo užitočných návodov. Pod nimi je v obale nachystaná G7Xka. Hneď vedľa nej čaká na odbalenie 1250 mAh batéria. Šnúrka pre nosenie fotoaparátu na ruke. Elektrická šnúra k nabíjačke. A samotná nabíjačka.

To, čo je pri fotoaparátoch najzaujímavejšie, je v prvom rade ich snímací čip a objektív. Čo sa snímacieho senzoru týka, tak ten je tu až s veľkosťou jedného palca, čo prináša dostatok svetla pre lepšiu kvalitu fotografií aj pri horších svetelných podmienkach. No a snímaču kontruje aj najnovší obrazový procesor DIGIC 6.

Druhým dôležitým komponentom je objektív, ktorý je pomerne svetelný na celom svojom 4,2 násobnom optickom zoome. Zaujímavé je aj to, že je pomerne široký, keďže dolná ohnisková vzdialenosť, v prepočte na kinofilm, dosiahla 24 milimetrov. Najmä znalých poteší fakt, že fotoaparát má až 9 lamelovú clonu, čo pomáha vytvoriť jemne rozostrené pozadie.

Kvalite fotografií, ale aj videa pomôže i 5 osová stabilizácia obrazu. Vďaka nej budú zábery naozaj ostré. I pri slabom svetle.

Nový fotoaparát si so sebou prináša i rýchlosť. Tá sa hodí najmä pri snímaní pohybujúcich sa objektov. Zvláda viac ako 6 snímok za sekundu, ktoré sa dajú robiť kontinuálne až do takmer 700 záberov.

Dôležité je však i automatické ostrenie. Funguje naozaj rýchlo a autofokus má k dispozícii až 31 ostriacich bodov.

G7X však okrem automatických funkcií ponúka aj množstvo manuálnych. Niektoré z nich sú dokonca vyvedené priamo na telo fotoaparátu. Či je to volič kompenzácie expozície, ovládací prstenec objektívu alebo prispôsobiteľné tlačidlá, všetko to pomôže aj profesionálom pri vlastnom nastavení zariadenia. K dispozícii je dokonca aj zabudovaný ND filter, ktorý dokáže v prípade potreby znížiť jas veľmi svetlej scény.

Kompakt má dotykový displej. Výhoda prichádza najmä v tom, že sa pomocou neho dá ostriť jednoduchým dotykom prsta na displej v mieste, ktoré má byť stredobodom pozornosti zariadenia. Displej je navyše výklopný, čo umožňuje robiť aj poriadne SELFIE fotky a dokonca aj videá pre dnešný moderný sociálny digitálny svet.

Zostáva už len spomenúť, že zariadenie má integrované Wi-Fi, čím sa dajú z neho záznamy posielať priamo do sociálnych sietí, alebo sa takto dá aj na diaľku ovládať pomocou aplikácie zo smartfónu.

CANON G7X je naozaj prekvapivým kompaktom, ktorý sadne do ruky nielen rekreačným, ale aj profesionálnym fotografom.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)