Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: iRobot Scooba 450

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
28. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť iRobot už roky prispieva do oblasti domácnosti svojimi robotickými pomocníkmi. Teraz prichádza s novinkou Scooba 450, s umývacím robotom, ktorý odstráni až deväťdesiat deväť celých tri desatiny percenta domácich baktérií a dá si rady aj so zaschnutou špinou.

To čo patrí na Scoobe 450 medzi to najzaujímavejšie, je nový trojfázový režim čistenia. Vďaka tomu tento robot čistí až trikrát lepšie než jeho predchodca. Najskôr je to prípravná fáza pred samotným umývaním. Podlahu navlhčí malým množstvom vody zo zásobníka zmiešaného s čistiacim prostriedkom. Táto mokrá príprava zabezpečí odstránenie dokonca aj prilepenej zaschnutej špiny.

Potom prichádza na rad rotujúca výkonná kefa s viac ako 600 otáčkami za minútu. Zabezpečí tak pozberanie nečistôt. Následne sa k slovu hlási stierka, ktorá zberá znečistenú vodu. Celý povrch podlahy robot pritom stiera, aby vám zostala len čistá podlaha. Poriadna čistota je zabezpečená aj tým, že robot obsahuje dve oddelené nádržky. V jednej je čistý roztok, ktorý po použití putuje spolu s nečistotami do druhej nádržky. Tým sa zabezpečí, aby sa neumývalo znečistenou vodou.

Na jedno naplnenie dokáže Scooba poumývať až 28 metrov štvorcových podlahy. Nerobí jej pritom problém linoleum, dlažba, ale ani plávajúca podlaha. Vďaka senzorom sa vie vyhnúť kobercom a nespadne zo schodov, ani z balkóna. Rovnako je robot šetrný aj k nábytku, do ktorého, vďaka varovaniam zo senzorov, nenaráža.

Po miestnostiach, či iných priestoroch, robota naviguje inteligentná navigácia iAdapt. Dôkladné umytie navyše zabezpečí tým, že po jednotlivých častiach miestnosti prejde viackrát za sebou. Aby sa Scooba 450 nepohybovala po miestach, kam ju pustiť nechcete, je k dispozícii i takzvaná virtuálna stena. Tá vysiela signály, ktoré pre robot znamenajú jasné hranice. Pri umývaní si pritom môžete vybrať z dvoch cyklov. Dlhší, štyridsať minútový je tu pre priestrannejšie miestnosti a dvadsať minútový sa zase hodí pre tie menšie.

Keď robot svoju prácu dokončí, môže byť uskladnený aj špeciálnom dokúpiteľnom príslušenstve, s názvom DryDock. Ide o prídavnú výbavu, v ktorej sa robot nielen nabíja, ale zároveň sa tu aktivuje aj tichý sušiaci režim. Vďaka nemu sa robotu poriadne vysušia vnútornosti. Keď človek vidí takéto automatické upratovanie, domáce práce začínajú mať niečo do seba a už nie sú takým strašiakom.... Už len domyslieť automatické žehlenie, či utieranie prachu na poličkách a bude to komplet. Automatické vysávania a umývanie aj vďaka iRobotom už máme.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžeete zakúpiť tu.)