Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Smartfón ASUS Zenfone 2

Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
22. 7. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilný svet je zasa bohatší, má totiž nový prírastok, tentoraz v podaní smartfónu od taiwanského ASUSu. Výrobca pritom používateľom v modeli Zenfone 2 doprial množstvo zaujímavých technológií. Ako už vyplýva aj z názvu, ide o druhú generáciu, ktorá stavia na úspechoch tej prvej.

Už na prvý pohľad vás o novinkách v telefóne informuje aj jeho elegantné balenie. Po jeho otvorení sa hneď na úvod dočkáte samotného zariadenia, opäť s technologickými informáciami o produkte. Na prízemí, pod smartfónom, je pribalené všetko ostatné.

V prvom rade návod a záručný list. Ďalej samozrejme USB nabíjačka a k nej aj nabíjací a zároveň dátový microUSB kábel. Nechýba však ani hands-free sada slúchadiel spolu s náhradnými silikónovými štuplíkmi do uší.

Ak sa na nový Zenfone 2 pozrieme podrobnejšie, určite je viditeľné to, že sa výrobca opäť pohral s dizajnom. Zadný vymeniteľný kryt v niekoľkých farebných prevedeniach zdobí aj nepatrné vrúbkovanie. Je oblý a tak pomerne dobre sadne do ruky. Na okrajoch má pritom telefón hrúbku len necelé 4 milimetre.

Vrúbkovanie platí pre modely so série Fusion, no výrobca priniesol aj sériu Illusion, ktorá má zadnú stranu tiež unikátnu, keďže ju tvoria priestorovo viditeľné polygóny.

Smartfón má displej s veľkosťou 5,5 palca, no zaujímavé je to, že sa vtesná do celkových rozmerov len 5 palcového zariadenia, čomu pomohla najmä minimalizácia okrajov okolo displeja.

Až 72 percent prednej plochy je tak venovaných práve displeju. Samozrejmosťou je pritom rozlíšenie Full HD a technológia IPS, vďaka ktorej je displej stále rovnako viditeľný takmer so všetkých uhlov.

Ani výkon Zenfone 2jky nezaostáva. Aj tu výrobca stavil na osvedčený procesor Intel Atom, ako inak 64 bitový, ktorý si vo svojej výbave prináša aj celkom silný grafický procesor. No a pamäť? Nie jeden, nie dva, a ani s tromi Gigabajtami sa výrobca pri najvyššom modeli neuspokojil. Takže nech sa páči, rovno 4 GB v najvyššej verzii. Pre plynulý chod aplikácií v operačnom systéme Android, mimochodom vo verzii Lollipop.

A čo multimédiá? Ich vodcom je jednoznačne zadná kamera s 13timi megapixelmi. Najmä preto, že má k dispozícii technológiu, s ktorou dokáže fotiť aj v slabých svetelných podmienkach a fotky tak môžu byť až o 400 percent jasnejšie.

Okrem toho kamere nevadí ani nevyváženosť scény z pohľadu svetla. Kamera sa tak cez technológiu HDR snaží vyrovnať svetelné rozdiely medzi tmavšími a jasnejšími časťami záberu. No a do tretice aj technológia Super Resolution, vďaka ktorej dokáže snímač kamery zaznamenať záber v rozlíšení až neuveriteľných 52 megapixelov.

Predná kamera má 5 megapixelov a selfie fotografie sníma v 85 stupňovom uhle. S ňou súvisí aj tlačidlo na zadnej strane telefónu, ktoré slúži ako spúšť. Aj záznam videa je samozrejme k dispozícii, a to vo Full HD kvalite.

Čo sa úložného priestoru týka, tak smartfón môže 16, 32 alebo až 64 GB. Stále je však rozšíriteľný aj cez microSD kartu o ďalšiu kapacitu. Bezdrôtovú výbavu reprezentuje nielen Wifi, Bluetooth 4.0, ale aj pripojenie cez LTE siete v kategórii 4+. Zenfone 2 milo prekvapí určite aj všetkých nadšencov viacerých SIM kariet. Má totiž až dva sloty.

Vyzerá to tak, že s takou výbavou je treba aj dostatok energie. Výrobca na to myslel a telefón vybavil 3000 mAh batériou. Čo je však ešte lepšia informácia je to, že vďaka technológii ASUS Boost Master sa dá nabiť až na 60 percent plnej kapacity len za 39 minút.

No a v neposlednom rade stojí za zmienku aj samotná nadstavba operačného systému ZenUI, ktorá je úplne nová a používateľom prináša do telefónu lepšiu prehľadnosť a rozhodne väčšiu personalizáciu samotného zariadenia.

Zenfone 2 je teda smartfónom, ktorého výbava naozaj zaujme. Aj vďaka tomu sa môže stať určite silným kandidátom na hlavný smartfón pre mnohých používateľov.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt si môžete zakúpiť tu.)