Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: tablet Sony Xperia Z2

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
22. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca Sony rozšíril radu vodeodolných zariadení o novinku s názvom Sony Xperia Tablet Z 2. Má ísť dokonca o najľahší a najtenší tablet, ktorý vydrží nápor vody. Netreba sa teda báť vziať si ho do vane, či na dovolenku k moru, aj keď s tou slanou vodou treba byť predsa len ostražitejší.

Balenie zariadenia obsahuje v prvom rade samotný tablet. Pod ním sú k dispozícii návody, no a zostáva už len USB nabíjačka, ku ktorej patrí samozrejme aj USB kábel. Tablet Z 2 prichádza po úspešnom modeli Z. Nakoniec, podľa Sony bol už čas na novšiu verziu, a tak sa nám novinka predstavila na výstave MWC 2014 v Barcelone vo februári 2014. Predošlá verzia sa chválila tým, že bola najštíhlejším tabletom s hrúbkou len 6 celých 9 desatín milimetra, no Z2 sa pred sa len ešte stenčila, a to na 6 celých 4 desatiny mm. Je to dokonca o niekoľko mm menej ako majú niektoré iné tablety. Zaujímavosťou je, že tieto rozmery vôbec neovplyvnili kapacitu batérie, keďže tá sa zvykne s úbytkom miesta zmenšovať. V Z2ke sa predstaví s kapacitou až 6,000 mAh.

Uhlopriečka má veľkosť až 10 celých jedna desatina palca. Tak na tom sa už dá príjemne pozrieť i celovečerný film. Preto zrejme poteší aj správa, že reproduktory sa presunuli z bočnej strany na prednú. Rozlíšenie displeja je tento raz 1,920 na 1,200 bodov a predstaví sa i obľúbená soňácka technológia Triluminos, ktorá pomáha k lepšiemu zobrazeniu farieb, spolu s technológiou X-Reality, ktorá dokáže ešte o niečo zvýšiť kvalitu videí, aj tých z internetu. Uplatnenie si našla i technológia Bravia TV, ktorá zase vylepšuje jas a aj farby robí ešte plnšími.

A čo sa ukrýva pod povrchom? Operačný systém Android vo verzii 4.4, teda KitKat. Poháňa ho štvorjadrový procesor Snapdragon 801 s frekvenciou 2,3 GHz. Sekundujú mu 3 GB operačnej pamäte RAM a kapacita úložného priestoru je 16 GB. Tie sa dajú samozrejme ešte rozšíriť o mikro SD kartu až do veľkosti 128 GB. Porty zastupuje predovšetkým mikro USB, ktoré má však v sebe už aj rozhranie MHL 3.0. A práve to je novinkou, keďže podporuje prenos 4K videí. Nájde sa pritom samozrejme aj klasický 3,5 mm audio jack. Bezdrôtovú komunikáciu zastupuje zase WiFi, NFC, Bluetooth 4.0, či dokonca LTE vo vybraných modeloch.

Tablet však zvláda i pekné fotografie. Zadný fotoaparát má rozlíšenie viac ako 8 mpx a využíva technológiu Exmor RS. Predný fotoaparát fotografuje zase v 2,2 mpx rozlíšení s pomocou Exmor R. Fotografovať i nakrúcať video môžete pritom čiastočne aj pod vodou. Musia byť však uzatvorené všetky konektory. Tablet je totiž naozaj zabezpečený certifikáciami IP58 a IP55. Tá zároveň zaručuje i odolnosť voči prachu. A kvalita videozáznamu je slušných 1080p. SONY sa teda zase poriadne vytiahlo a do rúk dáva svetu ľahký a odolný tablet Xperia Z2, ktorý sa vďaka svojej hrúbke určite vtesná aj do každého dovolenkového balenia.

(Toto video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt môžete zakúpiť tu.)