Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia FallSkip zhodnotí riziko pádu u starších ľudí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pád na zem z dôvodu straty rovnováhy nie je určite pre nikoho príjemný, no ak spadne starší človek, môže si spôsobiť vážne zranenia, z ktorých sa nikdy úplne nezotaví. Ideálne by preto bolo, aby sa pádom zabránilo v prvom rade, a to je aj dôvod, prečo bol vytvorený systém s názvom FallSkip.

Technológiu FallSkip navrhol tím výskumníkov zo španielskej univerzity Politècnica de València a skladá sa z mobilného zariadenia s operačným systémom Android, sprievodnej aplikácie, ktorá je nainštalovaná na tomto zariadení a bedrového pásu, ku ktorému je zariadenie pripojené.

Lekári začnú tým, že do aplikácie zadajú informácie o pacientovi, ako je napríklad vek, pohlavie a zdravotný stav. Potom si pacient oblečie na seba pás so zariadením, aby sa mohol nechať otestovať. Lekár ho inštruuje, aby stál chvíľu na mieste, prešiel vzdialenosť 3 metre, sadol si a následne sa postavil z kresla. Celý testovací proces pritom trvá menej ako dve minúty.

Mobilná aplikácia údajne dokáže prostredníctvom akcelerometra a gyroskopu merať parametre, ako je rovnováha, vzory chôdze, koordinácia, reakčný čas (po zaznení zvukového signálu pre zmenu pohybu) a sila svalstva. Na základe týchto nameraných faktorov sa pacientovi okamžite vypočíta skóre vyjadrujúce riziko pádov. Ak toto skóre naznačuje, že pravdepodobne dôjde k pádu v blízkej budúcnosti, môžu lekári na základe toho prijať preventívne opatrenia.

Technológia FallSkip zhodnotí riziko pádu u starších ľudí