Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ručné zariadenie MolecuLight i:X odhalí baktérie v ranách

Ručné zariadenie MolecuLight i:X odhalí baktérie v ranách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z problémov, s ktorým sa lekári stretávajú pri škodlivých baktériách je fakt, že sa nedajú vidieť voľným okom. To môže byť problematické pri kontrolách chronických rán, či v nich nevzniká infekcia. Práve preto bolo vytvorené ručné zariadenie MolecuLight i:X, ktoré umožní lekárom v reálnom čase zistiť, kde v rane sú prítomné baktérie a môžu tak upraviť liečbu pacienta.

Lekár začne tak, že do ruky zoberie zariadenie MolecuLight i:X a za normálneho osvetlenia s ním zblízka odfotografuje ranu pacienta. Táto snímka nezobrazuje, kde sú baktérie, no slúži ako referencia pre sledovanie pokroku počas liečby rany.

Potom sa svetlá zhasnú a zariadenia sa opäť použije pre zosnímanie fotografie rany, ktorú však osvetľuje bezfarebným fialovým svetlom. To spôsobí, že na displeji zariadenia MolecuLight i:X zdravá koža fluoreskuje zelenou farbou a rastúca populácia škodlivých baktérií fluoreskuje červenou farbou.

Ručné zariadenie MolecuLight i:X umožní lekárom v reálnom čase zistiť, kde v rane sú prítomné baktérie a môžu tak upraviť liečbu pacienta.

Zariadenie tiež zobrazí presné obrysy rany a môže vypočítať jej plochu, rovnako aj pri referenčnej fotografii. Táto informácia môže byť použitá pre sledovanie priebehu liečby v čase. K vyšetreniu s pomocou ručného zariadenia MolecuLight i:X pritom nie sú potrebné žiadne kontrastné látky a ani fyzický kontakt so samotnou ranou.

Na displeji zariadenia MolecuLight i:X zdravá koža fluoreskuje zelenou farbou a rastúca populácia škodlivých baktérií fluoreskuje červenou farbou.

Mať znalosti nielen o tom či, ale aj kde sú prítomné baktérie v rane pacienta prináša lekárom výhodou v tom, že môžu zamerať liečbu presne tam, kde je to potrebné. Tiež vedia, ktorú časť rany prejsť s tampónom pre získanie vzoriek na analýzu. Počas klinických testov zariadenia, ktoré sa uskutočnili v Toronte, sa použitie zariadenia údajne podpísalo na hojení rán až deväťkrát rýchlejšie, ako pri štandardnej zdravotnej starostlivosti.

Ručné zariadenie MolecuLight i:X pre identifikáciu škodlivých baktérií v ranách pacientov je v súčasnosti schválené pre medicínske použitie v Európskej únii a v Kanade.

Zariadenie tiež zobrazí presné obrysy rany a môže vypočítať jej plochu, rovnako aj pri referenčnej fotografii. Táto informácia môže byť použitá pre sledovanie priebehu liečby v čase.