Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický vankúš pomáha pohybmi a zvukmi dosiahnuť pokojnejší spánok

Robotický vankúš pomáha pohybmi a zvukmi dosiahnuť pokojnejší spánok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poruchy spánku sú častým problémom dnešnej doby, aj preto sa výrobcovia v tomto smera snažia prinášať technologické inovácie, ktoré by používateľom dopriali pokojnejší a kvalitnejší spánok. Najnovším pokusom o riešenie tohto problému pomocou technológie je Somnox, robotický vankúš, ktorý pomáha regulovať dýchanie a prehráva zvuky vyvolávajúce spánok.

Napriek tomu, že je Somnox označovaný ako spánkový robot, skôr by sa dal prirovnať k mechanickému vankúšiku v tvare fazuľového bôbu. Podľa výrobcu dokáže Somnox prispôsobiť používateľove dychové vzory tak, že sa mierne rozširuje a jeho kontrakcie navodzujú upokojujúci rytmus. Človek, ktorý ho objíma si pomaly a podvedome upraví vlastné dýchanie tak, aby sa zrkadlilo s pohybmi robotického vankúša.

Okrem nastavenia dýchacích vzorov má v sebe umývateľný vankúš aj vstavaný reproduktor, ktorý je prepojený so sprievodnou mobilnou aplikáciou pre operačné systémy Android a iOS. Cez aplikáciu potom prehráva vybrané relaxačné zvuky, ktoré prispievajú k pokojnejšiemu spánku. V systéme sa nachádzajú prednastavené zvukové efekty tlkotu srdca, uspávanky a meditačné zvuky, no používateľ si môže nahrať aj vlastný zoznam skladieb, ktoré mu pomôžu zaspať.

Robotický vankúš Somnox pomáha pohybmi regulovať dýchanie používateľa tak, aby maj pokojnejší a lepší spánok.

Množstvo technologických pomôcok pre spánok využívajú práve zvukové efekty, ktoré pomáhajú s dlhším a hlbším spánkom. No čo sa týka úpravy dýchacieho rytmu pomocou pohybov vankúša, znie to už menej presvedčivo, hoci výrobca poukazuje na niekoľko štúdií, ktoré podporujú tvrdenie, že lepší spánok je spojený s pomalým rytmom dýchania. Spoločnosť nedávno uskutočnila vlastné testovanie, ktoré samozrejme nemá takú váhu ako nezávisle, a zistila, že 90 percent používateľov Somnoxu zaspalo rýchlejšie a 70 percent tvrdilo, že si lepšie odpočinuli.

Okrem nastavenia dýchacích vzorov má v sebe Somnox aj vstavaný reproduktor, cez ktorý prehráva vybrané relaxačné zvuky.

Robotický spánkový vankúš Somnox je vyrobený z mäkkej polyuretánovej matracovej peny s nylonovým plášťom a umývateľným povrchom. Váži 1,9 kilogramu a meria 35,5 x 20,3 x 12,7 centimetra. Momentálne je súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa už podarilo vyzbierať o niečo viac, ako bola požadovaná suma 100 000 dolárov. Získať sa dá za finančnú podporu v sume 449 EUR a distribúcia je naplánovaná na júl 2018.

Sprievodná mobilná aplikácia je kompatibilná s operačnými systémami Android a iOS.