Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neurostimulátor TrueTear cez nos donúti suché oči, aby slzili

Neurostimulátor TrueTear cez nos donúti suché oči, aby slzili
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Syndróm suchých očí je dráždivý stav, ktorý nastane, keď oči nedokážu vytvoriť dostatok sĺz. Ľudia s týmto problémom väčšinou siahnu po očných kvapkách alebo iných liekoch, ktoré oči „premažú“. Výskumníci z inštitútu Cincinnati Eye však otestovali nový prístroj, ktorý sľubuje bezproblémovú úľavu od suchého oka za pomoci neurostimulácie cez nos používateľa.

Prístroj nesie označenie TrueTear a ide o malé zariadenie, ktoré sa skladá z batériovej základne a jednorazového hrotu s dvomi špičkami na konci. Gélom zakryté hroty sa jemne vkladajú do nozdier používateľa so suchými očami. Ako náhle sa hroty dostanú tak ďaleko, ako sa im pohodlne dá, používateľ aktivuje prístroj, čo spôsobí stimuláciu nervov v nosovej dutine. Tá spôsobí to, že oči začnú produkovať slzy.

Neurostimulátor TrueTear pomáha ľuďom so syndrómom suchých očí s tvorbou sĺz.

V nedávnej štúdii bolo 97 dobrovoľníkov so stredne až ťažko pokročilým syndrómom suchého oka, ktorí používali prístroj TrueTear po dobu 180 dní. Testy pred vykonaním a po vykonaní neurostimulácie nosových dutín naznačili, že používanie TrueTear naozaj viedlo k výrazne vyššej produkcii sĺz.

Okrem toho boli slzy kompletné, čo znamená, že obsahovali všetky prvky, ktoré sa nachádzajú v prirodzených slzách. To je dôležité zistenie, pretože niekedy ľudia so suchým okom síce vyprodukujú dosť sĺz, no chýbajú im kľúčové látky, ako sú oleje alebo bielkoviny.

Prístroj TrueTear vyrába pôvodom írska spoločnosť Allergan a je k dispozícii len na lekársky predpis.

Výskumníci z inštitútu Cincinnati Eye otestovali nový prístroj TrueTear, ktorý sľubuje bezproblémovú úľavu od suchého oka za pomoci neurostimulácie cez nos používateľa.