Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna magnetická rezonancia v Piešťanoch vyšetruje ochorenia pohybového aparátu

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tí, ktorí poznajú Slovensko vedia, že mesto Piešťany viacerí ľudia navštevujú aj s ochoreniami pohybového ústrojenstva. Kým sa však takíto ľudia dostanú k príčinám svojich ochorení, musia absolvovať viacero vyšetrení, za ktorými stoja, ako inak, technológie. Mne sa práve v tomto meste podarilo nájsť jedno unikátne zariadenie, dokonca v strednej Európe, ktoré funguje na princípoch magnetickej rezonancie.

Málokto zrejme vie, že systémy zobrazovania pomocou magnetickej rezonancie, skrátene nazývané ako MRI, sa v medicínskom prostredí začali používať už v 80. rokoch minulého storočia. Ich hlavnou výhodou je to, že na rozdiel od röntgenu toho dokážu v tele pacienta vidieť oveľa viac.

„S röntgenom vidíte dobre kosti, ale je náročné vidieť rozdiely v mäkkom tkanive, ako je väzivo, chrupavky, svaly, rozdielne hmoty v mozgu, bielu a tmavú. S technológiou MRI to problém nie je. Navyše je založená na rádiových vlnách, čiže nepoužíva ionizačnú radiáciu a teda nie je pre človeka nebezpečná,“ hovorí pán Wim Van Kemenade, Esaote.

Princíp zobrazovania prostredníctvom MRI je založený na atómoch vodíka, ktoré tvoria väčšinu ľudského tela. Tie sa však v ňom pohybujú v rôznych smeroch a pre získanie ostrého snímku je potrebné ich ustáliť.

„Keď vložíte pacienta do magnetického poľa, tak sa rotácia atómov vodíka otočí v jednom smere a zostanú takto. Potom sa do nich vyšle rádiová vlna a jej vplyvom sa zmení uhol ich rotácie. Po vypnutí rádiového impulzu sa rotácia atómov začne vracať naspäť a my získavame informácie, s ktorými sa vytvára MR snímok. Čiže tam, kde je veľa atómov vodíka, mám silný signál, kde ich je menej, je signál slabší.“

V kúpeľnom meste Piešťany sa pritom nachádza centrum magnetickej rezonancie, ktoré ako jediné v strednej Európe pre diagnostiku problémov s pohybovým ústrojenstvom využíva inovatívny MRI systém. Ten sa oproti bežným líši najmä v tom, že pacient nemusí byť počas vyšetrenia v úzkom uzavretom priestore. Ocenia to najmä ľudia s klaustrofóbiou či matky detí.

„Veľa ľudí je vo vnútri zariadenia MR nervóznych, chcú sa dostať preč a hýbu sa, čo vytvára zle čitateľné snímky. Náš systém je však otvorený, čo pomáha aj počas vyšetrení malých detí, ktoré sú veľmi nervózne. Matka tak môže sedieť pri ňom a držať ho za ruku, čo je pre dieťa oveľa prospešnejšie a lepšie,“ dodáva pán Wim Van Kemenade, Esaote.

Unikátna magnetická rezonancia vyšetruje v Piešťanoch ochorenia pohybového aparátu

Pri vyšetrení pomocou magnetickej rezonancie sú potrebné prijímacie cievky: Tie slúžia na získavanie signálu a je nutné minimalizovanie voľného priestoru, čiže vzduchu, okolo skenovanej časti tela pacienta.

„Toto je konkrétne cievka na krčnú chrbticu. Máme cievky na lumbálnu chrbticu, máme cievky na hrudnú chrbticu. Každý ten orgán sa vyšetruje zvlášť. Takisto cievky na lakeť, na členok, achilovku, na nohu, na koleno, na bedrový kĺb, rameno. Takže kompletne celý pohybový aparát. A dokáže poskytnúť aj vyšetrenie malých kĺbov, ako sú kĺby na prstoch alebo zápästie, lebo máme špecializované cievky. Využívajú to hlavne reumatológovia,“ popisuje pán Michal Procházka, MR Piešťany (Wega-MS – člen SK+MED).

„Okrem toho, že máme tých pacientov z národného ústavu reumatických chorôb, kde najčastejším postihnutím sú malé kĺbiky v oblasti ruky a tam je naozaj dôležité vedieť aký stupeň poškodenia ten pacient má. A to nám predurčuje jednak liečbu, jednak operačnú liečbu, aj prognózu,“ dopĺňa pán Štefan Kóňa, primátor ortopédie, Nemocnica A. Wintera Piešťany.

Ani profesionálnych športovcov neobchádzajú choroby a často si možno zapríčinia aj nejaké zranenia, ktorých diagnostika je bežne veľmi náročná. Práve v tomto procese im môže pomôcť otvorený systém MRI v Piešťanoch, ktorý dokáže snímať pacienta dokonca aj v pohybovej záťaži.

„Ten stroj sa natočí do vertikálnej polohy, do 90 stupňov a vieme vyšetriť konkrétne chrbticu napríklad v tej polohe v záťaži. A pri platničkách alebo pri problémoch v krížovej oblasti často krát nám vyjdú nálezy, ktoré sme v tej polohe ležiacej nedokázali zachytiť,“ vysvetľuje pán Michal Procházka, MR Piešťany (Wega-MS – člen SK+MED).

Tento technologicky vyspelý MRI skener však nesníma len statické snímky, ale dokáže vyhotoviť aj celú videosekvenciu.

„Lekár, rádiológ, ktorý následne popisuje tieto obrázky, ktoré my tu zosnímame na tej magnetickej rezonancii, tak vie zase z toho pohybu vyčítať viacej informácií a tá diagnostika, ten popis následne pre toho neurológa, ortopéda alebo športového traumatológa vie byť oveľa presnejšia.“

Metóda magnetickej rezonancie pritom lekárom pomáha nielen v diagnostike, ale aj v prognóze ochorenia pacienta. Napríklad pri reumatických ochoreniach.

„My už dopredu povieme, že viete čo, áno, vieme vám pomôcť, ale rezonancia nám ukázala závažné postihnutie toho kĺbu a doba PNky bude tri mesiace. A u tých športovcov vieme povedať, viete čo, tak máte to postihnuté, ten kĺbik vám vydrží určitú záťaž, ale keď pôjdete do nejakého maxima v záťaži, tak budete mať komplikácie a musíte sa tomu vyhýbať,“ hovorí pán Štefan Kóňa, primátor ortopédie, Nemocnica A. Wintera Piešťany.

Centrum magnetickej rezonancie v Piešťanoch je teda v mnohých smeroch veľkou pomocou pre lekárov. A možno aj vďaka nemu získala známa socha barlolamača pri Váhu ešte viac na symbolike.