Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vreckový a cenovo dostupný ultrazvuk sa pripája k iPhone

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smartfóny majú v dnešnej dobe obrovské využitie nielen pre bežných spotrebiteľov. Ich obrovská sila tak umožňuje šikovným vývojárom vyrábať nespočetné množstvo prenosných technologických zariadení, ktoré boli doteraz veľké a finančne nákladné.

Jednou z posledných inovácií v tomto smere je aj Butterfly iQ, malý ultrazvukový prístroj, ktorý dokáže lekárom zobraziť jasné čiernobiele obrázky priamo na displeji smartfónu iPhone. Špičkové ultrazvukové prístroje sú nielen veľké, ale aj finančne poriadne nákladné, ich cena sa môže vyšplhať aj cez 100 000 dolárov.

Zariadenie Butterfly iQ však chce priniesť ultrazvukovú technológiu lekárom priamo do vrecka a to za menej ako 2 000 dolárov. Prenosný diagnostický nástroj tak môžu mať kedykoľvek po ruke a vďaka nemu môžu rýchlo získať základný prehľad o stave pacienta, ešte pred jeho podrobným vyšetrením. Zariadenie spĺňa podmienky americkej FDA pre 13 rôznych klinických aplikácií pre celé telo, od abdominálneho, cez gynekologické použitie, až po vyšetrenie srdca alebo urologických problémov.

Zariadenie Butterfly iQ chce priniesť ultrazvukovú technológiu lekárom priamo do vrecka a to za menej ako 2 000 dolárov.

Butterly iQ sa momentálne predáva iba na predpis, čiže je k dispozícii len pre licencovaných odborníkov v oblasti zdravotníckej starostlivosti. Zariadenie má malé rozmery a počas ultrazvukového vyšetrenia zasiela obrázky priamo na displej pripojeného smartfónu iPhone. Tento spôsob by mohol lekárom pomôcť dramaticky zrýchliť diagnostické procesy, ktoré v minulosti trvali týždne alebo mesiace.

Zariadenie Butterfly iQ je navrhnuté pre 13 rôznych klinických aplikácií pre celé telo, od abdominálneho, cez gynekologické použitie, až po vyšetrenie srdca alebo urologických problémov.

Cenová dostupnosť a mobilita ultrazvuku Butterfly iQ naznačuje, že je možné ho rýchlo a ľahko nasadiť prakticky kdekoľvek. Takto si v budúcnosti budú môcť aj malé kliniky či súkromní lekári umiestniť prenosný ultrazvuk Butterfly iQ vedľa iného bežného diagnostického náradia, ako je napríklad stetoskop, tlakomer či teplomer.

Vreckový ultrazvuk Butterfly iQ zasiela snímky priamo na displej pripojeného smartfónu iPhone.