Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia „Relúmĭno“ pomáha osobám so zrakovým postihnutím lepšie vidieť

Aplikácia „Relúmĭno“ pomáha osobám so zrakovým postihnutím lepšie vidieť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že sa chystá na trh uviesť aplikáciu „Relúmĭno“, ktorá je určená ako zraková pomôcka pre osoby so zrakovým postihnutím. „Relúmĭno“ funguje v spojení s okuliarmi Gear VR a pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím lepšie vidieť.

Používatelia novších smartfónov radu Galaxy vrátane modelov Galaxy S7, S7 Edge, S8, S8+ a Note8 si budú môcť aplikáciu „Relúmĭno“ stiahnuť zdarma v obchode Oculus vo verzii podporujúcej angličtinu a kórejčinu. Aplikácia „Relúmĭno“ nie je určená používateľom s úplnou stratou zraku.

„Relúmĭno zmení život 240 miliónom osôb žijúcim po celom svete so zrakovým postihnutím a sľubujeme poskytovať pevnú a nepretržitú podporu,“ uviedol Jaiil Lee, viceprezident a riaditeľ Centra pre kreativitu a inovácie spoločnosti Samsung Electronics.

Aplikácia, ktorá slúži ako zraková pomôcka spracováva obraz zachytávaný zadným objektívom smartfónu takým spôsobom, aby bol prístupný osobám so zrakovým postihnutím. Medzi hlavné funkcie programu patrí okrem iného funkcia pre zväčšenie či zmenšenie obrazu, zvýraznenie obrysov, nastavenie farebného kontrastu a jasu, zobrazenie v inverzných farbách či použitie farebných filtrov. Výsledným efektom týchto funkcií je, že „Relúmĭno“ umožňuje ľuďom so zrakovým postihnutím vidieť jasnejší obraz, čo im napomáha pri čítaní kníh či prezeraní predmetov.

Osobám s výpadkom zorného poľa alebo tunelovým videním, čo je strata periférneho videnia so zachovaním videnia v strede zorného poľa, pomáha „Relúmĭno“ zobrazením častí obrazu, ktoré užívateľ nevidí, v časti zorného poľa, kde je zrak zachovaný. Praktické použitie aplikácie spočíva v tom, že si užívateľ pri prvom použití nastaví veľkosť časti zorného poľa postihnutého stratou videnia alebo stratou periférneho videnia. Aplikácia následne automaticky zobrazí tú časť obrazu, ktorú by užívateľ nevidel, v oblasti „tunelového“ videnia alebo v časti zorného poľa, kde je zrak zachovaný, takže užívatelia môžu vidieť predmety lepšie. Na rozdiel od iných zrakových pomôcok podobnej kvality, ktorých cena často dosahuje tisíce dolárov, môžu užívatelia aplikácie „Relúmĭno“ teraz využívať výhody podobných funkcií za omnoho dostupnejšiu cenu.

„Relúmĭno“ funguje v spojení s okuliarmi Gear VR a pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím lepšie vidieť.

Na začiatku tohto roka sa aplikácii „Relúmĭno“ dostalo veľkej pozornosti na barcelonskom veľtrhu Mobile World Congress, najväčšieho svetového veľtrhu zameraného na mobilné technológie. Na tejto akcii sa s pozitívnym ohlasom stretol C-Lab, vedecký inkubátor spoločnosti Samsung, ktorý tu predstavil technológiu vyvinutú so zámerom pomáhať ľuďom s fyzickým postihnutím, nielen vytvárať zisk vývojom konvenčných zariadení určených pre VR.

Relúmĭno bol pôvodne projekt, na ktorého vývoj sa v máji minulého roku zameral C-Lab a ktorý mal umožniť ľuďom so zrakovým postihnutím, aby sa mohli venovať každodenným činnostiam ako je sledovanie televízie alebo čítanie kníh rovnako, ako to robia ľudia bez zdravotného postihnutia. Projektový tým nazval vyvíjanú aplikáciu „Relúmĭno“, čo v latinčine znamená „znovu rozsvietiť“, pretože chcel ľuďom so zrakovým postihnutím umožniť, aby sa mohli tešiť z každodenných činností, ktoré väčšina ľudí zvyčajne považuje za samozrejmé.

Napriek tomu, že projekty prebiehajúce v rámci inkubátora C-Lab trvajú väčšinou len jeden rok, projekt Relúmĭno bude pokračovať a zameria sa na riešenie ďalších zadaní. Plánuje sa vývoj výrobkov podobných okuliarom, ktoré by ľuďom so zrakovým postihnutím umožnili používať v každodennom živote zrakové pomôcky bez toho, aby to priťahovalo nechcenú pozornosť ostatných ľudí. Projektový tým bude okrem toho pribežne riešiť prípadné pripomienky k nedávno vydanej verzii aplikácie, ktoré získa v rámci spätnej väzby od používateľov.

(Zdroj: Tlačová správa Samsung)