Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný senzor, ktorý vás upozorní, ak vaše telo produkuje zápach

Prenosný senzor, ktorý vás upozorní, ak vaše telo produkuje zápach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na nešťastie niektoré pachy, ktoré vypúšťa naše telo sú mimo našu kontrolu a v niektorých prípadoch ich dotyčný nezaznamená, no jeho okolie áno. Toto sa snaží riešiť jedna japonská firma novým zariadením, ktoré používateľom povie, či ich telesný pach je spoločensky rušivý.

Zariadenie nesie názov KukKun (alebo „čuchať čuchať“) a je to vreckový senzor pre detekciu diacetylu, čpavku, kyseliny izopentánovej a 2-nonenalu (nenasýtený aldehyd), čo sú chemikálie často spojené so štipľavou vôňou, ako je mastnota, potný zápach či takzvaný pach starších ľudí (v Japonsku nazývaný kareishuu).

Používatelia umiestnia zariadenie v blízkosti tej časti tela, kde je predpoklad, že by zapáchala a prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie získajú rozpis jednotlivých zložiek spôsobujúcich zápach, rovnako ako jeho intenzitu. Informácie sú prehľadne zobrazené vo forme farebného grafu jednotlivých zložiek.

Zariadenie KunKun slúži pre detekciu a analýzu chemických zložiek tela, ktoré môžu vyvolávať nepríjemný zápach

Zariadenie pochádza od 43 ročného Hiroshiho Akiyamu, ktorý pracuje v Konica Minolta Business Innovation Center. Myšlienka na jeho vytvorenie sa objavila v tplý jarný deň pred dvomi rokmi, keď si Akiyama uvedomil, že neexistuje žiadny spôsob, ako objektívne povedať, či je jeho telo cítiť alebo nie, s výnimkou opýtania sa na tento problém svojich priateľov. Spolu so svojimi kolegami potom začal viac študovať problémy súvisiace so zápachom.

Použitie je jednoduché, stačí zariadenie KunKun priložiť k tej časti tela, o ktorej si myslíte že produkuje zápach, a o meranie sa postará zabudovaný senzor

Počas výskumu zistili, že je veľké množstvo telesných pachov, ako je pot v podpazuší, starnutie tela či zápach tuku u ľudí stredného veku. Komponenty, ktoré tvoria tieto pachy sú pritom rôzne a preto museli výskumníci analyzovať, o aký druh pachu ide a potom vybrať správny druh dezodorantu.

Výskumníci z Inštitútu pre technológie v Osake vyvinuli platformu HANA (High Accuracy Nose Assist), ktorá umožňuje objektívne analyzovať a vyhodnocovať rôzne druhy pachov. A práve táto platforma je použitá aj v zariadení KukKun, ktoré sa v Japonsku začne predávať tento rok v lete.

Výsledky meraní sú prehľadne zobrazené v sprievodnej mobilnej aplikácii